Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Krönika: Låt stjärnor göra misstag

- 11/02/2009, 04:14 -

Michael Phelps rökte marijuana och hela helvetet bröt löst. Ska det vara så?

Vilken nyhet har fått mest uppmärksamhet den senaste veckan i sportens värld? Michael Phelps marijuanatabbe är garanterat en av de mest upphöjda. Den har fått nästan lika mycket utrymme som nyheten om de dopade ryska skidskytteåkarna. Den givna följdfrågan blir därför: Är det rimligt?

Det brukar heta att med framgång kommer ansvar. Å ena sidan en skyldighet gentemot de sponsorer som pumpar in miljoner till stjärnorna via reklamavtal och liknande och som genom klausuler i kontrakten kräver att de beter sig snyggt. Å andra sidan ett mer frivilligt ansvar som går ut på att bete sig som en god förebild för alla de barn och ungdomar på alla håll och kanter som avgudar dem.

Men! Vi får inte glömma bort att även stora idrottsstjärnor är människor som gör misstag. Misstag som är mer eller mindre allvarliga. Och det är här jag återkopplar till marijuana-Phelps. Jag kan förstå när jorden vänds ut och in då en fotbollskung skallar en motståndare i bröstet under en VM-final inför en miljard tevetittare. Jag kan också förstå den enorma upprördhet som uppstår då tre hockeygrabbar drar med en dyngrak (med all sannolikhet) tjej till ett hotellrum och sätter på henne (med all sannolikhet) under en landslagssamling. Och jag kan givetvis förstå de som vill livstidsavstänga ryska skidskyttar som dopar sig. I alla dessa fall pissar de inblandade på de normer och reglar som finns uppsatta och de bryr sig inte en sekund om vilka signaler de sänder till barnen de är idoler för.

Men det finns tillfällen då vi måste låta stjärnorna vara människor och göra vad de vill, oavsett om vi tycker det är fökastligt eller ej. Det är trots allt deras egna val.

Michael Phelps valde att braja på en fest med några polare. Engelska News of the World lyckades plåta händelsen och publicerade sedan bilderna så att hela världen kunde se vad Phelps sysslade med. Jag hade inte skrivit den här krönikan nu om det vore så att OS i Peking låg alldeles runt hörnet, eller om den aktuella festen hade varit en sponsorträff hos Speedo. Då hade beteendet varit förkastligt. Men nu befinner sig den amerikanska fisken i en tid av just inget alls. Han plockade hem åtta OS-guld ett halvår tillbaka i tiden och har ett VM att satsa på ett knappt halvår framåt i tiden. Att han i ett sådant läge väljer att röka på under en privat fest hos några vänner är för mig inget mer än en notis. So what? liksom. Det är hans val. Hans problem.

Phelps gjorde något som de allra flesta ser ner på. Men det var ingen tävling inblandad, ingen landslagssamling och inga tevekameror i närheten. Då tycker jag att en kille som har tränat sönder sin själ under flera år och som har vigt hela sitt liv åt sporten ska tillåtas göra vad han vill på en simpel fest. Om inte annat visar det att han är en helt vanlig människa som också kan ta ett snesteg här och var, men ändå lyckas erövra hela idrottsvärlden.

Det är viktigt att vi tänker på det. Det är skillnad mellan misstag och misstag.

Skrivet av: