E-Type bättre än dopning enligt doktorn

Funkar New-Metal som stimuli eller är doktorns teori bara New Age?


Vasaloppet är inne på sin tredje timme. Snön är tung. Oscar Svärd sveper en varm kopp blåbärssoppa och får en kort energikick.

Eller ta motsvarande under ett OS. Häcklöparen sprutar in syrerikt blod rakt in i artärerna och orkar hoppa några hinder till.

Varför all denna möda när man bara kan slå på radion? Det menar Dr Costas Karageorghis från forskningsgruppen, Musik inom sport vid Brunel University i London. Enligt hans teori är musik det bästa och mest underskattade sättet att förhöja prestation. Genom toner och beats kan man mentalt ge kroppen ett extra sving.

– När jag växte upp bodde jag bredvid en skivaffär i Brixton i södra London. Där lyssnade alla på Bob Marley. I 1970-talets Brixton gällde det att kunna springa snabbt annars blev man skjuten och jag var själv en sprinter, berättar en leende Dr Karageorghis som sitter vid skrivbordet i sin vita läkarrock, för Nyheter24.

– Det enda jag var intresserad av på den tiden var musik och idrott. Det var då jag började se sambandet. Jag hittade hela 20 studier på ämnen och började testa mig fram. När någon joggar lätt och lyssnar på musik kan det påverka känslorna. Man blir gladare. Men det kan även minska ilska, depression och utmattning. Det musiken gör är att lura hjärnan att motverka den inre tröttheten, förklarar Karageorghis.

Vad Karageorghis upptäckte var att man mentalt kunde höja sig av musik. Genom att matcha ens eget tempo till musiken ökas prestationen med upp till 20 procent enligt Borgskalan, uppkallad efter svensken Gunnar Borg.

– Något jag snabbt märkte var att alla de stora amerikanska idrottarna lyssnade på Walkmans.

Långdistanslöparen Haile Gebrselassie har en rad VM- och OS-guld på prishyllan. En världsstjärna vars namn, trots att det på pappret är outalbart, kan rabblas i sömnen av vilken idrottsintresserad som helst. Gebrselassies hemlighet hade han tagit efter från den tidigare världsrekordhållaren i tresteg, Willie Banks.

Banks brukade lyssna på musik för att mentalt förbereda sig för det tekniskt krävande tresteget. När Gebrselassies laddade upp för det lopp som skulle bli det han tog sitt berömda världsrekord i hade han lyssnat på jazzrapparen Scatman John i 135 BPM.

Bland de absolut mest populära löparspåren finns filmtemat från Rocky och Karate Kid. George Bush föredrog att springa till Van Morrison och fotbollsspelaren Roy Keane gillade The Smiths. Men både hårdrock och gymmens E-type-vurmande lämpar sig, menar Karageorghis. Bara det har ett repetetivt beat. Mest passande borde då vara en korsning som Linkin Park.

– Det har blivit helt fenomenalt - i och med Ipods har musiken demokratiserats. Alla kan lyssna och ta del av musikens krafter.

Om detta är humbug eller inte är svårt att veta. Att visualisera segern är det viktigaste för en idrottsman, men det kan vara svårt att avgöra hur stor påverkan musik egentligen har. Om doktorn har rätt borde Bengt Åke fixa bluetoothsnäckor så Tre Kronor kan lyssna på Nick Borgen i hjälmarna i stället för det tonartshöjande orgelspelet.

Dr Costas Karageorghis är nu i Sverige för att berätta om sin vetenskap. Löparen Wissman borde infinna sig i Malmö där Karageorghis väljer musiken till Malmö-loppet Run to the Beat. Där vill han med praktik visa sin teori. Något som kan ge snabba resultat.

Gebrselassies favoritlåt:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

2 timmar sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.