Måndag 25 Okt
Stockholm

E-Type bättre än dopning enligt doktorn

Funkar New-Metal som stimuli eller är doktorns teori bara New Age?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vasaloppet är inne på sin tredje timme. Snön är tung. Oscar Svärd sveper en varm kopp blåbärssoppa och får en kort energikick.

Eller ta motsvarande under ett OS. Häcklöparen sprutar in syrerikt blod rakt in i artärerna och orkar hoppa några hinder till.

Varför all denna möda när man bara kan slå på radion? Det menar Dr Costas Karageorghis från forskningsgruppen, Musik inom sport vid Brunel University i London. Enligt hans teori är musik det bästa och mest underskattade sättet att förhöja prestation. Genom toner och beats kan man mentalt ge kroppen ett extra sving.

– När jag växte upp bodde jag bredvid en skivaffär i Brixton i södra London. Där lyssnade alla på Bob Marley. I 1970-talets Brixton gällde det att kunna springa snabbt annars blev man skjuten och jag var själv en sprinter, berättar en leende Dr Karageorghis som sitter vid skrivbordet i sin vita läkarrock, för Nyheter24.

– Det enda jag var intresserad av på den tiden var musik och idrott. Det var då jag började se sambandet. Jag hittade hela 20 studier på ämnen och började testa mig fram. När någon joggar lätt och lyssnar på musik kan det påverka känslorna. Man blir gladare. Men det kan även minska ilska, depression och utmattning. Det musiken gör är att lura hjärnan att motverka den inre tröttheten, förklarar Karageorghis.

Vad Karageorghis upptäckte var att man mentalt kunde höja sig av musik. Genom att matcha ens eget tempo till musiken ökas prestationen med upp till 20 procent enligt Borgskalan, uppkallad efter svensken Gunnar Borg.

– Något jag snabbt märkte var att alla de stora amerikanska idrottarna lyssnade på Walkmans.

Långdistanslöparen Haile Gebrselassie har en rad VM- och OS-guld på prishyllan. En världsstjärna vars namn, trots att det på pappret är outalbart, kan rabblas i sömnen av vilken idrottsintresserad som helst. Gebrselassies hemlighet hade han tagit efter från den tidigare världsrekordhållaren i tresteg, Willie Banks.

Banks brukade lyssna på musik för att mentalt förbereda sig för det tekniskt krävande tresteget. När Gebrselassies laddade upp för det lopp som skulle bli det han tog sitt berömda världsrekord i hade han lyssnat på jazzrapparen Scatman John i 135 BPM.

Bland de absolut mest populära löparspåren finns filmtemat från Rocky och Karate Kid. George Bush föredrog att springa till Van Morrison och fotbollsspelaren Roy Keane gillade The Smiths. Men både hårdrock och gymmens E-type-vurmande lämpar sig, menar Karageorghis. Bara det har ett repetetivt beat. Mest passande borde då vara en korsning som Linkin Park.

– Det har blivit helt fenomenalt - i och med Ipods har musiken demokratiserats. Alla kan lyssna och ta del av musikens krafter.

Om detta är humbug eller inte är svårt att veta. Att visualisera segern är det viktigaste för en idrottsman, men det kan vara svårt att avgöra hur stor påverkan musik egentligen har. Om doktorn har rätt borde Bengt Åke fixa bluetoothsnäckor så Tre Kronor kan lyssna på Nick Borgen i hjälmarna i stället för det tonartshöjande orgelspelet.

Dr Costas Karageorghis är nu i Sverige för att berätta om sin vetenskap. Löparen Wissman borde infinna sig i Malmö där Karageorghis väljer musiken till Malmö-loppet Run to the Beat. Där vill han med praktik visa sin teori. Något som kan ge snabba resultat.

Gebrselassies favoritlåt:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela