Brons till Mattias Claesson

I går tog Johan Wissman guld, i dag var det Mattias Claessons tur att fixa en svensk medalj.


På söndagen tog Mattias Claesson brons på 800 meter vid inne-EM - och såg ut att vara en av mästerskapets mest besvikna medaljörer.

I november funderade han fortfarande på att lägga av, i december åkte han hem från landslagssamlingen i Växjö, i januari började han träna igen, i februari började han tävla igen. Nu, i mars, stod Mattias Claesson på prispallen efter EM-finalen på 800 meter.

Han är supertalangen som vägrar ha en tränare och som gick vilse i sig själv under 2008. Han beskriver fjolåret som "en personlig härdsmälta" med en kraschad relation. Han petades ur SOK:s talangprogram och fick inte åka med till OS i Peking.

Mattias Claesson kände sig färdig med friidrotten, bara 22 år gammal.

– Mitt mål är att vinna OS-guld i London 2012. När jag inte trodde på det själv så ville jag inte fortsätta.

En resa till New York i höstas fick honom att tänka om.

– Jag fick tillbaka lusten att springa. Och nu tävlar jag för att jag vill springa - och nu tror jag på att jag kan vinna OS-guld i London igen.

När han började träna på allvar igen i januari i år hade han inte kört ett mjölksyrepass på ett halvt år.

– Då trodde jag inte att jag ens skulle vara med här i Turin.

Men med två 800-meterslopp i benen åkte Claesson till inne-EM i Turin. Han lekte hem heatsegrar i både försök och semifinal, och det vara bara världsstjärnan Jurij Borzjakovskij och spanjoren Luis Albetro Marco som var bättre i finalen.

Borzjakovskij var överlägsen på 1.48,55. Marco noterade 1.49,14 och snuvade Claesson på silvret med 18 hundradelars marginal.

– Just nu känns det för jävligt. Jag är ju inte här för att komma trea. Jag lät honom (Borzjakovskij) springa sitt lopp och jag sprang dåligt, säger Claesson till TV4.

– Jag tog lite fel beslut. Jag lovade mig själv att jag skulle vara först med 100 meter kvar, men tappade bort honom.

Men landslagstränaren Kent Olsson tror inte att besvikelsen blir långvarig.

– Han har gjort ett fantastiskt EM. Får han lite distans till det här så tror jag att han kommer att vara nöjd, sa han till TV4.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!