Löparlegendaren Arne Andersson död

Medeldistansstjärnan blev 91 år.


Löparstjärnan Arne Andersson har avlidit i en ålder av 91 år. Andersson föddes i Trollhättan 1917, men bodde under senare delen av livet i Vänersborg.

Hans glanstid på löparbanorna var under första hälften av 1940-talet. 1942 och 1943 satte han fyra världsrekord på en engelsk mile (1 609 meter) och 1 500 meter. Två i Göteborg, ett i Stockholm och ett i Malmö.

Han utsågs till världens bäste medeldistanslöpare 1944, ett år då han besegrade Gunder Hägg i sex av sju möten.

Deras framfart på löparbanorna har gått till historien som Gunder- och Arne-epoken. Var de än tävlade skapade deras tvekamp löparfeber.

I början var Gunder Hägg den snabbaste och epitetet "den evige tvåan" fick Arne Andersson dras med. Trots att han många gånger var först över mållinjen. Enligt statistiken vann han nio av 23 lopp mot Gunder Hägg.

Arne Andersson fick Svenska Dagbladets bragdmedalj 1943, året efter att Gunder Hägg fått samma utmärkelse.

Under sin löparkarriär tävlade Arne Andersson för fem klubbar: Vänersborgs Läroverk, Uddevalla IS, IF Elfsborg, Örgryte IS och Hellas.

Hans framgångar tog ett abrupt slut 1946 när han liksom Gunder Hägg och ett antal av Sveriges bästa löpare diskvalificerades på livstid för överträdelser av amatörbestämmelserna. Detta efter att ha tagit emot pengar för att tävla.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!