Måndag 27 Jun
Stockholm

Göran Hägglund: "Dif är närmare hjärtat än HV"

Göran Hägglund och hans två lag - Degerfors och HV71.
1 av 5
Göran Hägglund och hans två lag - Degerfors och HV71. Foto: Montage / SCANPIX
Den störste HV-spelaren menar socialministern är målvakten Stefan Liv, som i höstas omkom tragiskt i en flygolycka liksom hela hans lag Lokomotiv Yaroslavl.
2 av 5
Den störste HV-spelaren menar socialministern är målvakten Stefan Liv, som i höstas omkom tragiskt i en flygolycka liksom hela hans lag Lokomotiv Yaroslavl. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
När det gäller Degerfors är det svårt att komma ifrån Ralf Edström. – Han är den störste, säger Göran Hägglund.
3 av 5
När det gäller Degerfors är det svårt att komma ifrån Ralf Edström. – Han är den störste, säger Göran Hägglund. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
De bästa spelarna i dagens trupp enligt Hägglund: Johan Davidsson (bilden), David Petrasek och Jukka Voutilainen.
4 av 5
De bästa spelarna i dagens trupp enligt Hägglund: Johan Davidsson (bilden), David Petrasek och Jukka Voutilainen. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Om Kristdemokraterna var ett fotbollslag skulle de enligt partiledaren spela med stabilt försvar och ha utrymme för individuella prestationer. Han själv skulle vara spelfördelare på mittfältet.
5 av 5
Om Kristdemokraterna var ett fotbollslag skulle de enligt partiledaren spela med stabilt försvar och ha utrymme för individuella prestationer. Han själv skulle vara spelfördelare på mittfältet. Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

KÄNDISSUPPORTERN. Kristdemokraternas partiledare pratar om kärleken till sina två lag och analyserar vad som gick snett för HV under hockeysäsongen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fem snabba med Göran Hägglund

Hur skulle KD spela som fotbollslag?

– Stabilt försvar med utrymme för individuella skillnader mellan spelarna. En god blandning.

Din egen roll?

– Spelfördelare på mittfältet.

Vem är den största HV-spelaren?

– Den första jag tänker på är givetvis Stefan Liv som ju så tragiskt omkom i höstas.

I dagens trupp?

– Johan Davidsson och David Petrasek är verkligen HV för mig, men jag har en förkärlek till Jukka Voutilainen.

Och den största i Degerfors?

– Det är svårt att gå runt Ralf Edström, han är den absolut största.

STOCKHOLM. HV71 förlorade kvartsfinalserien mot Färjestad. Degerfors har tappat en rad viktiga spelare inför årets fotbollssäsong. Det kunde ha varit roligare att vara supportern Göran Hägglund (KD), tillika Sveriges socialminister.

Han har dock sin analys klar om vad som gått snett under hockeysäsongen.

– Det som varit HV:s signum - bra målvaktsspel, power play och spelet på hemmaplan - har hackat rejält, säger han till Nyheter24.

Hägglund flyttade till Jönköping som 19-åring när HV var ett lag som kämpade för att ta sig upp i motsvarigheten till elitserien. Sedan dess har han följt klubben - men sedan Alliansens valseger 2006 har det inte blivit så mycket på plats.

– Det händer alltför sällan numera att jag går på matcher, tyvärr. Men jag lever med på annat sätt och följer dem oerhört noggrant. Finns det ingenstans att se matchen på lyssnar jag på den på radio, säger han.

Kristdemokraterna har starka fästen i Jönköping och Småland - är det bra strategiskt att hålla på HV71 i din position?

– Haha, det tycker nog inte de som bor i Stockholm, Karlstad och Gävle och håller på Djurgården, Färjestad och Brynäs. När jag bor i Jönköping är det självklart att jag håller på HV.

I regeringen finns till exempel statsministern och djurgårdaren Fredrik Reinfeldt (M) som "tvingades" äta HV-tårta efter lagets finalseger mot just Djurgården 2010.

Men Göran Hägglund är inte ensam på Rosenbad.

– Det finns några stycken tack och lov, men sen finns det ju några som smugit sig in i regeringen som håller på andra lag, säger han.

Hängde utanför Stora Valla som liten

Det är dock ett annat lag än HV71 som betyder mest för socialministern och KD-ledaren. Han föddes och växte upp i Degerfors när laget var bland de bästa i Sverige.

– Degerfors är mer nära hjärtat. Jag stod och hängde utan Stora Valla när man inte hade pengar i hopp om att de skulle öppna grindarna så man fick se lite av matchen, säger Hägglund och fortsätter:

– Hela bygden levde med. Du kunde höra hur det gick i matchen genom ljuden från Stora Valla även om du inte var där.

Numera är han medlem i supporterföreningen Vulkanerna och försöker följa laget så gott han kan. Men för fjolårets succélag kan det bli svårt att kriga om kvalplatsen igen. Dif har tappat till exempel Martin Broberg, Peter Samuelsson och Christophe Lallet.

– En placering i mitten av tabellen skulle jag vara nöjd med, säger Göran Hägglund.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.