Sverige nära pallen i stafett

Anna Maria Nilsson på slutsträckan sköt bort Sverige.


Det svenska damstafettlaget hade chans på en pallplats i skidskyttevärldscupen men Anna Maria Nilsson på slutsträckan sköt bort Sverige, som slutade på femte plats. Tyskland tog en överlägsen seger före Kina och Ryssland.

I ymnigt snöfall på OS-banorna i Vancouver gick Nilsson ut på fjärde sträckan som trea, 23 sekunder före ryskan Olga Zajtseva. Svenskan behövde två extraskott vid det liggande skyttet och Zajtseva kunde gå om. Men fajten om den sista pallplatsen levde. Två straffrundor efter miserabelt stående skytte förstörde dock Sveriges chanser och i mål hade även Ukraina passerat.

Förbundskapten Staffan Eklund trodde på förhand att den växlande vinden på skjutvallen skulle fälla avgörandet. Han hade ändå valt ett lag med styrkan i spåren.

–På den här banan behöver vi starka skidåkare, sade han till SVT inför tävlingen.

– Vi är nöjda om vi är bland de sex, men vi vill naturligtvis vara på pallen, sade han också.

Sofia Domeij inledde för Sverige - åkte bra men var långsam på vallen och växlade som nia. Helena Jonsson tog över och med stensäkert skytte körde hon upp Sverige till tredjeplatsen. En placering som Anna Carin Olofsson Zidek höll på tredjesträckan, trots att hennes gevär krånglade. Inför start hade hon behövt byta slagstift - som ser till att skotten går iväg - men bytet var inte klockrent för under skjutningarna råkade hon ut för tre klickskott, vilket sinkade henne otaliga sekunder.

Herrstafetten på söndagen återstår innan för-OS-tävlingarna är till ända. Eklund har fått väldigt positiva intryck av banorna i Whistler.

– Det är fantastiskt här, en av det bästa orterna som vi har sett. Framförallt spåren. Det är inte så branta backar här och spåren är fruktansvärt breda, det känns som att åka på E4:an. Det ska bli spännande att se stafetten och jaktstarten i OS nästa år - när fyra åkare kan åka bredvid varandra. Det blir häftigt, sade han till SVT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?