Svensk VM-silver i skridsko

- 16/03/2009, 10:12 -

Det blev ett oväntat VM-silver för de svenska skridskoherrarna.

Det blev ett oväntat VM-silver för de svenska skridskoherrarna i förföljelselopp när distans-VM i Vancouver avslutades natten till måndag.

Joel Eriksson, Daniel Friberg och Johan Röjler var 4,47 sekunder efter titelförsvararna från Nederländerna, men bara 34 hundradelar före trean USA.

Sett till de individuella resultaten på distans-VM så skulle inte Sverige vara med i medaljstriden, men kombinationen av Röjlers styrka och Fribergs och Erikssons erfarenhet från inlines, där man ligger tätt och i klunga, visade sig räcka till den oväntade medaljen.

I förföljelselopp startar man på varsin sida av ovalen och tiden tas när siste lagmedlemmen passerar mållinjen. Sverige gick i första paret mot Norge och tog inledningsvis ledningen över de åtta varven i den blivande OS-arenan Richmond Olympic Oval. Norge kom tillbaka och var före med ett par varv kvar men när Norges tredjeman började tappa kontakten kunde svenskarna vända till seger i paret på 3.45,73, bara 13 hundradelar från det svenska rekordet.

I näst sista paret åkte Nederländerna in på 3.41,26 och allt avgjordes i sista paret där hemmafavoriten Kanada mötte OS-mästaren Italien. Kanada var länge före Sverige, men även här fick tredjemannen släppa och Kanada blev bara sexa medan Italien slutade fyra.

Sverige har bara varit med en gång tidigare på distansloppet i VM, det var 2007 och då blev samma trio sjua. I världscupen har Sverige som bäst en andraplats förra vintern. För att ta en av åtta platser i OS nästa år måste Sverige kvala in via nästa säsongs världscup.

Skrivet av: