10. Zlatans konstspark gav mot Frankrike.
1 av 10
10. Zlatans konstspark gav mot Frankrike. - Foto: Julian Finney/Getty Images
9. Bosse Hanssons ordval "svartingar" blev minst sagt omdiskuterat 2012.
2 av 10
9. Bosse Hanssons ordval "svartingar" blev minst sagt omdiskuterat 2012. - Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
8. Håkan Dahlby hälsade "Fuck you" och gav Sverige ett silver i London-OS.
3 av 10
8. Håkan Dahlby hälsade "Fuck you" och gav Sverige ett silver i London-OS. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
7. Efter 75 år avslutades Råsundas historia sent i vintras.
4 av 10
7. Efter 75 år avslutades Råsundas historia sent i vintras. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
6. Med nio tusendelar av en sekund förlorade Lisa Nordén OS-guldet mot Nicola Spirig.
5 av 10
6. Med nio tusendelar av en sekund förlorade Lisa Nordén OS-guldet mot Nicola Spirig. - Foto: SCANPIX
5. Nicklas Lidström – kanske världens bäste hockeyback genom tiderna – la skridskorna på hyllan i våras.
6 av 10
5. Nicklas Lidström – kanske världens bäste hockeyback genom tiderna – la skridskorna på hyllan i våras. - Foto: Getty Images
4. Zlatans cykelspark mot England – svensk idrottshistoria.
7 av 10
4. Zlatans cykelspark mot England – svensk idrottshistoria. - Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån
3. Henrik Lundqvist är nu en av de största efter att ha plockat utmärkelsen som årets målvakt.
8 av 10
3. Henrik Lundqvist är nu en av de största efter att ha plockat utmärkelsen som årets målvakt. - Foto: Getty Images
2. Mika Zibanejad förde juniorkronorna till det första guldet på 31 år.
9 av 10
2. Mika Zibanejad förde juniorkronorna till det första guldet på 31 år. - Foto: Ap/SCANPIX
1. Bragden i Berlin. Solklar etta på listan.
10 av 10
1. Bragden i Berlin. Solklar etta på listan. - Foto: SCANPIX SWEDEN / ANDERS WIKLUND

Här är de största ögonblicken från 2012

Lisa Nordén tog VM-guld och OS-silver, Mika Zibanejad fixade det första svenska JVM-guldet på 31 år och Zlatan – ja, han var bara Zlatan. 2012 var ett bra år för Sverige – men vilket var egentligen det bästa ögonblicket? Nyheter24 har svaret.


Sportens årslistor

Häng med när Nyheter24 sammanfattar sportåret 2012. Från och med den 17 december fram till den första januari kommer vi att publicera en års-lista om dagen med det bästa, sämsta, värsta och roligaste från sportens värld.

Tycker du någon saknas på listan? Tveka inte att höra av dig till sport@nyheter24.se.

10. Förlust mot Ukraina och England. Sverige var redan utslaget ur sommarens EM när Erik Hamréns mannar skulle ta sig an Frankrike. Men vad gjorde det? Sverige stod för en jätteinsats och Zlatan gjorde EM:s snyggaste mål

9. Årets största skandal inom Fotbollssverige stod den pensionerade SVT-kommentatorn Bosse Hansson för. Den frusne 79-åringen fick plats hos vännen Mats Strandberg i radiobåset när AIK spelade mot Gefle på Råsunda. Väl där lät han hela Sverige få höra hur han benämnde AIK:s mörkhyade spelare som "svartingar". Hansson blev portad från pressläktaren av AIK och blev samtidigt av med stämpeln som en mysgubbe. Skäms!

8. "Fuck you", sa Håkan Dahlby i direktsänd teve och tog ett imponerande OS-silver i dubbeltrapp i London. En stor revansch efter hans debacle fyra år tidigare där han lovade guld och gröna skogar men missade till och med en finalplats.

7. Det är nästan omöjligt att räkna på fingrarna hur många gånger den före detta nationalarenan Råsunda hedrades med avskedsmatcher. Den absolut sista var visserligen mötet mellan AIK och Napoli men det största ögonblicket var ändå den avslutande allsvenska matchen på betongklossen i Solna mellan Gnaget och Malmö FF. AIK-klacken stod dessutom för årets bästa tifo. Mäktigt!


6. VM-guldet (med magsjuka!) och bragdguldet i all ära. Men händelsen som alla förknippar med triathlonatleten Lisa Nordén är när hon missade guldet bakom schweiziskan Nicola Spirig i OS. Nio tusendelar, alltså nio tusendelar av en sekund, skiljde de båda åt. Ett minne som redan har blivit en OS-klassiker. 

5. 2012 var året då flera stora svenska världsstjärnor bestämde sig för att sluta med sina idrotter. Eller vad sägs som namn som Nicklas LidströmFredrik Ljungberg,  och Anja Pärson? Ni kanske inte kommer att fortsätta glädja oss på idrottsarenorna – men ni kommer aldrig bli bortglömda.


4. Världens snyggaste mål – någonsin? Ja, många tycker det. Zlatans zinnessjuka konstmål mot England fick åtminstone en hel värld att häpna – och nog är det ett av de galnaste målen som skådats?


3. Inte sedan Pelle Lindbergh 1985 har en svensk målvakt vunnit Vezina trophy som NHL:s bäste. 2012 vann Henrik Lundqvist utmärkelsen. Det är större än vad vi Elitseriekåta svenskar på fel sida av Atlanten förstår. Självklart ska Gabriel Landeskog (årets rookie) och Erik Karlsson (årets back) få lite tid i rampljuset för sina pris också. 


2. 31 år dröjde det. Men till slut lyckades Sverige äntligen ta ett JVM-guld i hockey igen. Stor hjälte blev Mika Zibanejad som avgjorde matchen i sudden death. Juniorerna lyckas med det som Tre Kronor inte klarar av – att engagera ett helt folk. Därför får guldet i Kanada en andraplats på den här listan. 


1. 0–4 till 4–4. På 30 minuter. I Berlin. Mot Tyskland. Svensk fotboll har aldrig stått för en mer imponerande upphämtning. Bara att tänka tillbaka på när Rasmus Elm sparkar in kvitteringen ger rysningar á la VM 1994. Gary Lineker säger det bäst. 



JVM
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.