Eklund nöjd trots svenska skidmissar

"Men våra dagar kommer", säger skidskyttarnas förbundskapten Staffan Eklund.


Björn Ferry gick ut som femma i jaktstarten i österrikiska Hochfilzen. Slutplaceringen: Just en femteplats. För Helena Jonssons del blev femteplatsen en sjätteplats.

– Men våra dagar kommer, säger skidskyttarnas förbundskapten Staffan Eklund.

Björn Ferry hade ett bra utgångsläge inför lördagens jaktstart över 12,5 km i världscuptävlingen i Hochfilzen. Med en femteplats från fredagens sprint gick han ut 36,4 sekunder efter norske suveränen Emil Hegle Svendsen.

Och till en början såg det ut som om Ferry skulle kunna vara med och fajtas om en pallplats.

Men med en bom på sista stående skyttet, och totalt tre missar, sköt svensken bort den möjligheten och slutade i stället femma - 40,8 sekunder bakom segrande Svendsen som vann före landsmannen Ole Einar Björndalen.

– Jag är inte missnöjd med dagen. Björn gör ett bra lopp och hans tur kommer. Det såg jättebra ut där ett tag, men att skjuta tre bom i det här sällskapet är egentligen helt okej, säger Staffan Eklund.

Det är bara att lyfta på hatten för norrmännen.

Nilsson sköt bort sig

För svensk del hade även Mattias Nilsson ett bra läge inför lördagens jaktstart. Men Nilsson, som startade som sexa, sköt bort sig redan i det första skyttet.

–Jättesynd att han bommar fyra på första, säger Eklund.

Därefter drog Nilsson på sig endast en bom och slutade till sist 22:a, nästan två minuter efter Svendsen. Bättre gick det då för Carl-Johan Bergman (totalt fyra bom) som körde upp sig från tjugonde till tolfte plats.

–Vi har flera åkare bland de trettio bästa. Det är bra och det är där vi vill vara, säger Eklund.

"En bom för mycket"

På damsidan var Helena Jonsson i samma läge som Ferry när damernas jaktstart över 10 km startade senare på eftermiddagen. Jonsson gick ut som femma - men såg ut att halka långt ner i resultatlistan när det första skyttet var avlutat. Anledningen: Tre bom.

–Det var en för mycket för henne. Hade det inte varit så hade hon hamnat på pallen, säger Eklund som därefter fick se 24-åringen skjuta felfritt, klättra uppåt i placeringarna och sluta på en sjätteplats.

– Vi vet ju att hon är en av de tio bästa i världen så det här var bra. Topp-tio. Det är så vi tänker.

Vann damernas jaktstart gjorde tyskan Martina Beck (totalt en bom), 35,9 sekunder före Jonsson. Anna Carin Olofsson-Zidek, som gick ut som tia, blev med totalt sju bom 13:e kvinna i mål - 1.49,5 efter segrarinnan.

–Anna Carin missade ju också en del, men hade bra fart under skidorna, säger Eklund. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!