"Aco" i världscuppremiären

"Skulle jag nominera laget nu - då är hon med", säger förbundskaptenen. (TT)


Om drygt fem veckor startar världscupen i skidskytte i Östersund.

Då finns sannolikt Anna Carin Olofsson med i den svenska truppen.

– Skulle jag nominera laget nu - då är hon med, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till TT.

Den 28 juni blev hon mamma för första gången. Knappt fyra månader senare har hon precis kommit hem från ett par veckor långt skidskytteläger i tyska Ruhpolding med övriga landslaget. För Anna Carin Olofsson är mycket annorlunda men ändå inte.

– Jag tycker att det går bra, säger hon om att kombinera rollerna, mamma och elitidrottare.

– Den här killen är så himla duktig och sover bra på nätterna. Han har accepterat att jag håller på med det andra också, säger Olofsson med ett skratt.

"Det andra" har också gått utmärkt enligt såväl förbundskaptenen Eklund och Olofsson själv.

– För Anna Carins del ser det jättebra ut sedan får man komma ihåg att hon fortfarande ammar barnet och man kan inte ta något för givet, säger Eklund.

– När jag var nere i Ruhpolding tyckte jag att det kändes bra. Jag hängde med hyfsat och att det går framåt. Jag blir starkare och starkare. Allting kommer mer och mer och jag kan åka fortare, säger Olofsson själv.

Angående starten i världscuppremiären i Östersund, säger hon:

– Målsättningen är att vara med men det är ju inte jag som tar ut laget.

TT: Men Staffan Eklund säger att om han skulle ta ut laget nu så finns du med?

– Jag hoppas att det blir start. Kan jag bara fortsätta så här och det inte händer något att jag blir dödssjuk, då ska det bara gå framåt. Målsättningen är att köra hela säsongen.

Men målsättningen med den kommande världscupssäsongen blir av naturliga skäl annorlunda. Eklund ser också ett mål längre fram i tiden för Olofsson.

– Allt det här är en bonus. Vad vi gör nu är att vi tar sats inför 2010 och OS i Vancouver. Vi kan inte ställa så stora krav på Anna Carin.

För hon och övriga svenska skidskyttar väntar närmast ett läger i finska Munio i stället för Kiruna. Snöbristen gör att man måste flytta det sista träningslägret utanför Sverige.

– Det är till 99 procent säkert att det blir Munio. Kirunas kommun säger att man inte har någon möjlighet att göra konstsnö och då är det bara att acceptera läget. Träningsmässigt gör det ingen större skillnad. Däremot blir det dyrare för oss rent transportmässigt, säger Eklund.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.