Finlands juniorlandslag ishockey
Finland vann guld i JVM! - Foto: Jonathan Hayward/AP/TT, Darryl Dyck/AP/TT

Finland vann guld i JVM – efter rysare mot USA

Finlands juniorlandslag är världsmästare i ishockey! I natt mötte de USA i finalen som minst sagt blev en riktig rysare.


I natt avgjordes finalen i JVM i ishockey på Rogers Arena i Vancouver. Finland och USA ställdes mot varandra, och det blev minst sagt en rafflande match. 

Finland spräckte nollan 

Halvvägs in i finalen kom matchens första mål. Då var det Finlands ytterforward Jesse Ylönen som sköt in 1–0 i powerplay. Även matchens andra mål gjorde finländarna. Då var det Otto Latvala som bombade in 2-0 till laget i tredje perioden. 

Tappade rejält

2–0 till Finland och många finländare verkade redan börja fira guldet. Men det skulle bli svårare än så. 

Bara minuten efter att Finland gjort 2–0, kontrade USA med två snabba mål. USA:s Alexander Tjmelevski dundrade in 2–1 och bara ynka två minuter senare gjorde USA ytterligare ett mål. Genom en passning från Tjmelevski kunde Josh Norris kvittera till 2–2. 

Vann med 1.26 kvar 

När det bara var 86 sekunder kvar av ordinarie tid blev avgjordes matchen. Den finske 17-årige supertalangen Kaapo Kakko slog in 3–2 till Finland, vilket också blev finalens slutresultat. 

Finland är juniorvärldsmästare 2019 – och Kaapo Kakko är den stora hjälten! 

– Det är en otrolig känsla, något annat går inte att säga. Det har varit en lysande resa, sade Kakko till finska Yle

Blotta 84 sekunder kvar i finalen avgjorde Finland och dundrade in 3–2. Bildkälla: Darryl Dyck/AP/TT

Guldet blir Finlands femte i juniorvärldsmästerskapen. 

Stort grattis säger vi! 

/
JVM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att rätt lag vann?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.