Krönika: ”Nu har polisen tappat bollen”

- 03/04/2011, 17:49 -
Speciellt jobbigt blir det för AIK och Djurgården som har en polisnota på omkring en miljon per derby.
1 av 3

Speciellt jobbigt blir det för AIK och Djurgården som har en polisnota på omkring en miljon per derby.

FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Nu får klubbarna som drivs i vinstsyfte stå för polisnotan.
2 av 3

Nu får klubbarna som drivs i vinstsyfte stå för polisnotan.

Felipe Morales / SCANPIX

Lars-Åke Lagrell är - tro det eller ej - en av motståndarna till de nya riktlinjerna: "Det är klart att det är dåligt för svensk fotboll"
3 av 3

Lars-Åke Lagrell är - tro det eller ej - en av motståndarna till de nya riktlinjerna: "Det är klart att det är dåligt för svensk fotboll"

JOHAN ENGMAN / SCANPIX

Fotbollsklubbarna ska nu betala för polisens skyldighet att göra sitt jobb, något som fått Nyheter24:s Björn Ehrnberg att se rött.

Carin Götblad, Stockholms länspolismästare, droppade en stor bomb i supporterkretsar när hon fick sin krönika publicerad i DN (2 april 2011). Utan ett uns av självdistans och förståelse hävdar hon att läktarvåldet som sporadiskt dyker upp ska krossas genom hårdare lagstiftning – och då bland annat genom det kontroversiella beslutet att klubbarna nu måste pröjsa för polisens närvaro vid högriskmatcher.

Anledningen till att det sannerligen osar av brist på självdistans bottnar i hennes avsaknad av kommentarer kring polisvåld, polisövergrepp, övergrepp i rättssak och att hon inte en gång nämner exempelvis #gategate. Dessutom har ju snuten bättre saker för sig än att ställa upp där det behövs:

Förutom den ekonomiska kostnaden innebär det att några hundra poliser ägnar sig åt en fotbollsmatch i stället för andra polisiära uppgifter.”, skriver hon. Med andra ord skall polisen hellre syssla med att sno videofiler från journalister, mörka kollegors våldtäkter, skjuta demonstranter i bröstet eller bli befordrade till positioner där de sedan ger sig på små flickor och förstör deras framtida liv?

Självfallet inte. Det behöver man inte ens poängtera att så inte ska vara fallet. Det är ju trots allt bara en bråkdel av polismyndigheten som aktivt missköter sig.

Jävla kukfitta”

I likhet med mängder av mina kära fotbollsfränder kan man inte sticka under stolen att man i stridens hetta lobbat ur sig ett och annat - ”jävla kukfitta”, ”jävla hora” och ”vad fan sysslar du med ditt tjockismongo”. Jag är först att erkänna min skuld och att medge att ordvalen är vidriga.

Men samtidigt är jag först att återberätta om hur man alla gånger - efter att adrenalinet lagt sig, efter att hettan falnat och striden avtagit – klivit fram och skakat hand samt bett om ursäkt. Så tror jag över 99 procent av alla fotbollspelare agerar.

Se bara Wayne Rooneys skrik in i kameran under matchen mellan Manchester United och West Ham.

Fuckin' hell” ”Fuck that” och så vidare - och nu ber han självklart om ursäkt.

Ta bort yttrandefriheten?

Samma situation som uppstår under match gäller även på läktarplats. Svordomarna haglar överallt. De är riktade mot motståndare, domare och sina egna. Inget nytt i det. Men man kan ju alltid inskränka på yttrandefriheten och skapa en polisstat för att komma åt problemet:

Därför är det kanske glädjande att det ska införas särskilda ”svordomsfria” läktarsektioner, där man ska slippa höra svordomar och könsorden vina i luften.

Dock har undertecknad svårt att se en sådan verklighet accepteras från Norra stå. Än mindre från riksdagen, föreningarna eller det svenska folket.

Dessutom kan undertecknad varmt rekommendera Carin Götblad att titta på baseball i USA. För där framstår svordomar lika "unamerican" som sporten vi kallar ”fotboll”.

Men faktum kvarstår. De fans som skriker ut sitt missnöje, lättar sin frustration och sedan går hem ”till sin fru och beklagar att huliganer bråkar och slåss, de bara förstör för de riktiga fotbollssupportrarna.”, är förstås exakt samma personer som skakar hand med sin motståndare efter korpmatchen. De är exakt samma människor som efter en lång harang mot sin medspelare sen kramar om honom efter vinst, eller bjuder på en öl vid förlust.

Uppmaningen

Carin Götblad - den procent av idioter du riktar dig till, är EXAKT samma procent polisen fullständigt tappat bollen kring i sin egen kår.

Carin Götblad – gör om och gör rätt, gå på en match och inse vad sporten vi ”vanliga” supportrar valt att kalla ”fotboll” egentligen handlar om.

För annars kan vi journalister lika gärna börja fakturera staten för allt gräv vi gör mot det våld polisen utsätter allmänheten för. Eller som du själv avslutar din insändare - ”Det finns mycket att göra för många berörda.Nyheter24 siktar nu in sig på ett stort klirr i kassan efter #gategate - och vi tackar självfallet på förhand för detta.