1 av 5
- Foto: Montage/Scanpix
2 av 5
- Foto: Scanpix
3 av 5
- Foto: Scanpix
4 av 5
- Foto: Scanpix
5 av 5
- Foto: Scanpix

Psykologen: "Därför är superstjärnorna otrogna"

Ett liv som framgångsrik idrottare är fyllt av uppmärksamhet, pengar och sex - för den som önskar.


De tio största stjärnorna som varit otrogna

John Terry, Chelsea

Ashley Cole, Chelsea

Wayne Rooney, Manchester United

Ryan Giggs, Manchester United

David Beckham, LA Galaxy

Tiger Woods, golf

Shaquille O´Neal, fd basketstjärna

Kobe Bryant, Los Angeles Lakers

Tony Parker, basketstjärna

...

Kristian Huselius, NHL-proffs

STOCKHOLM. Englands förre lagkapten David Beckham har varit otrogen, Chelseas Ashley Cole likaså men det tydligaste exemplet på en superstjärna med aptit på sex är Tiger Woods. 2010 avslöjades att golfens absoluta världsstjärna hade bedragit sin svenska fru, Elin Nordegren - med över 100 kvinnor.

"Bekräftelsebehovet är en stark drivkraft inom idrotten"

Relationsexperten och psykologen Egil Linge menar att kopplingen mellan idrott och otrohet finns i sökandet efter bekräftelse.

- I idrottsvärlden är bekräftelsebehovet en stark drivkraft, du har en dröm om att vara bäst och omges av människor som ger dig ständig uppskattning och feedback. Det kan avspeglas i livet utanför planen, säger Linge till Nyheter24.

- Ofta har vi ett stort bekräftelsebehov och när någon blir förtjusta i oss blir det en väldig stark bekräftelse.

Problemen uppstår när proffset förknippar sin sportsliga framgångar med den egna identiteten. Idrottaren som blir världsstjärna tidigt ligger ännu mer i farozonen. Och det kan leda till värre saker än otrohet.

- Blir du stjärna väldigt tidigt så har det visat sig att det kan bli problematiskt, du har inte kommit tillrätta med din identitet. Det kan sluta med att det inte blir personer - det blir istället idrottstjärnor. Efter karriären blir det ett tomrum som fyllas med annat, drogmissbruk är inte i ovanligt i de här fallen.

När allt kretsar kring dig, blir det lättare att vara otrogen då?

- Det kan leda till att du hela tiden behöver bekräftelse du annars får genom idrotten. Du kanske inte hittar något annat sätt att få bekräftelse än att träffa nya tjejer och killar, säger Linge och fortsätter:

- Det handlar om personer som är sårbara.

Makt är attraktivt

Superstjärnorna är ofta eftertraktade av det motsatta könet. Och det beror på en sak - status.

- Kända personer är mer synliga, de kan erbjuda något annat. De kommer in på alla ställen och umgås i vissa kretsar och det finns en status kring det här. Jag menar: Det är lite skillnad att käka middag med någon från landslaget än någon som spelar i division fem-laget... Det finns naturligtvis en attraktion i makt.

"Många sexpartner - inte coolt"

Egil Linge tror inte att det finns en uppfattning om att många sexpartners skulle ses som en framgång bland kompisarna.

- Jag tror inte det har någon status i det och att man pratar högt om sånna här saker. Man är medveten om att det inte höjer dig till skyarna bland lagkamraterna.

Vad kan få en person att sluta vara otrogen?

- En förändrad syn på vad som är viktigt i livet. Du släpper den kortsiktiga lyckan det innebär att träffa någon tillfälligt och börjar tänka långsiktigt. Det är något som kommer med åldrandet. Du vet: Är du 20 år och världsstjärna så tänker du inte långsiktigt.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!