Tisdag 20 Apr
Stockholm

Förre ÖSK-spelaren om inkilningarna: "Ett sätt att vara nedlåtande"

Mikael Danielsson i Örebros tröja.
1 av 4
Mikael Danielsson i Örebros tröja. Foto: Sšren Andersson
Han spelade även för Trelleborg.
2 av 4
Han spelade även för Trelleborg. Foto: Scanpix Sweden
Nu väljer han att prata om inkilningarna inom elitfotbollen.
3 av 4
Nu väljer han att prata om inkilningarna inom elitfotbollen. Foto: SCANPIX SWEDEN
Han pekar på att det finns en tydlig spritkultur inom idrotten.
4 av 4
Han pekar på att det finns en tydlig spritkultur inom idrotten. Foto: LENNART MNSSON

Mikael Danielsson har spelat allsvenskt i både Trelleborg och Örebro. Nu berättar han om inkilningarna under sin tid i elitfotbollen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hockeylag skämde ut sig

Det gick vilt till för den allsvenska klubben Karlskrona HK:s nya spelare i augusti.

Under en inkilningsprocedur sågs flera av spelarna – iklädda underbyxor och kjolar – vid lunchtid i centrum av Karlskrona redigt överförfriskade.

ESKILSTUNA. Nyligen gick Robin Bornehav, före detta spelare i allsvenska Åtvidaberg, ut och berättade om pennalismen under lagets inkilning 2008. Bland annat fick han som dåvarande 17-åring utstå flera förödmjukande ritualer för att komma in i laget.

– Det var det värsta som finns. Alla som satt därinne gjorde allt i sin makt för att du ska känna dig så liten som möjligt. För vissa var det ett helvete. En kille fick tårar i ögonen, då är det inte rätt, sa en anonym lagkamrat till honom om händelserna till Corren då,

Fick uppträda i string

Nu kliver ytterligare en före detta elitspelare fram. Mikael Danielsson spelade i allsvenskan för både Trelleborg och Örebro. För tidningen Folket berättar han om sin egen inkilning i Örebro. Han säger att det dels handlade om teambuilding.

– Men sen kom de andra grejerna, de mer manschauvinistiska, med naket och prat om sex, säger han till tidningen.

Bland annat så fick Danielsson uppträda inoljad och iklädd stringkalsonger.

– Nakenhet är ett sätt att skapa otrygghet, ett sätt att vara nedlåtande, säger han till Folket.

"Han mådde så dåligt"

För tidningen berättar han om en utbredd spritkultur inom fotbollen och en tydlig rangordning inom laget. Som nykomling är det svårt att säga ifrån. Danielsson berättar om ett träningsläger på Cypern med Örebro 2003. Med på resan var den då 16-åriga supertalangen Martin Bengtsson. Snacket inom laget kom igång fort. På lördagen skulle något ske med nykomlingarna. Något som oroade Bengtsson.

– Det var det enda han funderade över hela veckan. Han kände ångest och kunde inte prestera det han skulle: spela fotboll, säger Danielsson till Folket och fortsätter:

– Kvällen innan lördagen satt jag och Gustaf Crona (då Andersson, en klubbkompis) på rummet. Det knackade på dörren. Det var Martin. Han kom in och kastade sig i famnen på oss. Han mådde så dåligt.

Bengtsson gick vidare med att bli ungdomsproffs i Inter, en proffssejour som slutade med ett självmordsförsök.

"Vad är pennalism och vad är teambuilding?"

Det är efter att han läst om Åtvidabergs inkilningar, och liksom Bornehav dragit paralleller till trakasserierna på elitskolan Lundsberg, som Danielsson nu väljer att prata om det hela.

– Vissa grejer är inte rumsrena någonstans. Vad är pennalism och vad är teambuilding?

– Jag vill prata om inkilning för att jag tycker att det är viktigt. Varför vågade jag inte säga ifrån då? Och mina sista år, då jag var med i spelarrådet, visst hade jag kunnat sätta ner foten hårdare, säger han till Folket.

Kommentera
Kopiera länk
Dela