Här ber Obama om hjälp – att vinna fotbolls-VM

USA är ingen gigant inom fotboll. President Barack Obama vill nu ändra på det. Därför passade han på att fråga den spanske premiärministern Mariano Rajoy om tips inför sommarens VM.


Obama berömde NHL-svenskar

Under Barack Obamas besök i Stockholm i september passade presidenten på att hylla NHL-laget Chicago Blackhawks svenskar

Något som de inte ens noterade

Barack Obama är ingen vidare talang på fotboll. Men presidenten har ett stort fotbollsintresse. När USA mötte Japan i VM-finalen 2011 livetwittrade han om matchen. 

Förra helgen tog Obama emot Spaniens omdiskuterade premiärminister Mariano Rajoy i Vita huset. Likt de flesta bilaterala möten var det mest hövlighetsfraser som utbyttes, men ur fotbollssynvinkel kom något intressant ut av mötet. Obama passade nämligen på att be premiärministern om hjälp – å USA fotbollslandslags vägnar. 

"Kan premiärministern ge några råd?"

– Vi är tacksamma för vänskapen mellan Spanien och USA. Jag borde notera att VM knackar på dörren. Spanien är försvarande VM-segrare, men USA blir snabbt bättre och bättre så om premiärministern kanske kan ge några råd till oss om hur vi kan vinna en titel i framtid, så skulle vi välkomna det, säger Obama.

Rajoy var villig att hjälpa till – men inte på Spaniens bekostnad. 

– Jag kan ge dig tips så att ni kan sluta tvåa i VM. Jag är övertygad om att du förstår varför, svarade premiärministern inför en skrattande journalistkår.

Kika 10.20 in i klippet för att höra dem diskutera fotboll.


/
/
VM
/
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!