Taket på arenan har slitits sönder.
1 av 4
Taket på arenan har slitits sönder. - Foto: TT/AP
Kennet Andersson i Sveriges match mot Brasilien på Pontiac Silverdome i fotbolls-VM 1994.
2 av 4
Kennet Andersson i Sveriges match mot Brasilien på Pontiac Silverdome i fotbolls-VM 1994. - Foto: TT
Sverige tog brons i mästerskapet, vilket är en av Sveriges största fotbollsframgångar någonsin.
3 av 4
Sverige tog brons i mästerskapet, vilket är en av Sveriges största fotbollsframgångar någonsin. - Foto: TT/Svenska Dagbladet
Laget firades i Rålambshovsparken vid hemkomsten.
4 av 4
Laget firades i Rålambshovsparken vid hemkomsten. - Foto: TT

Vi lär aldrig fira midsommar i Pontiac Silverdome igen

För 20 år sedan kunde hela Sverige fira midsommar på Pontiac Silverdome under fotbolls-VM i USA. Det lär aldrig hända igen med tanke på hur arenan ser ut i dag.


Sveriges VM-målskyttar på Pontiac Silverdome

2 mål: Martin Dahlin.

1 mål: Tomas Brolin (på straff) och Kennet Andersson.

När Sverige tog sitt berömda VM-brons i USA 1994 fick Pontiac Silverdome i Detroit en speciell plats i många svenskars hjärtan. Här vann Sverige med 3–1 mot Ryssland på midsommarafton och spelade dessutom 1–1 mot Brasilien. Var man inte på plats så har ändå arenan etsat sig fast i minnet genom SVT:s klassiska gamla krönika.

– Det hade snackats väldigt mycket om Silverdome och att spela inomhus. Man försökte hitta problem och att det skulle vara besvärligt och så vidare, men jag försökte hela tiden tala om för killarna att det här kommer att bli en fantastisk upplevelse, det kommer att bli en sådan fest – och det är vi som ska ha festen. Det är jag helt övertygad om, sa dåvarande förbundskaptenen Tommy Svensson om matchen mot Ryssland i SVT-krönikan.

Förstört tak

I dagsläget, 20 år senare, är Pontiac Silverdome i fallfärdigt skick. NFL-laget Detroit Lions lämnade arenan 2002 och sedan dess har den stått värd för konserter och andra evenemang, men aldrig kommit till lika god användning som under sina glansdagar.

Arenan har stått oanvänd i ett par år och luften i det uppblåsbara taket har släppts ut. Det har resulterat i att det har slitits sönder och att planen har blivit förstörd av allt vatten.

WDIV-TV:s reporter Alex Atwell besökte arenan och filmade interiörerna som nu påminner om en övergiven spökarena.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Stolar, popcorn-maskiner och andra föremål auktioneras nu ut för de som vill spara en bit av Pontiac Silverdome. Arenan är framförallt en speciell plats för invånarna i Detroit, men givetvis också för många svenskar efter den oförglömliga sommaren 1994.

– 1–1 står det på tröjan, 1–1 står det också i matchen. Tomas Brolin är målskytt – och det var underbart skönt. Oj, jag ryser, sa Arne Hegerfors i sitt klassiska referat från matchen mot Ryssland och kunde senare i matchen konstatera:

"Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome"

– Nu är det väl klart ändå. 3–1. Underbart. Vilket mål. Och nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome.

För övrigt var öppningsmatchen i det mästerskapet, 1–1-matchen mellan USA och Schweiz, den första VM-matchen som spelades inomhus.

Här kan du se hur arenan såg ut när den fortfarande var i användbart skick.


Här är SVT:s klassiska krönika från VM 1994.

/
/
/
USA
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.