Det är fortfarande oklart exakt vem som kastade in smällaren mot Daniel Wärnmark.
1 av 7
Det är fortfarande oklart exakt vem som kastade in smällaren mot Daniel Wärnmark. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Syrianskas fans firade sitt ledningsmål. Matchen kan de däremot vinna med 3-0 på grund av några enstaka AIK-fans beteende.
2 av 7
Syrianskas fans firade sitt ledningsmål. Matchen kan de däremot vinna med 3-0 på grund av några enstaka AIK-fans beteende. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Det var ett gäng enorma smällar som briserade av invid Wärnmark. Domaren, kan nu lida av kronisk tinnitus.
3 av 7
Det var ett gäng enorma smällar som briserade av invid Wärnmark. Domaren, kan nu lida av kronisk tinnitus. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Straffet kan bli hårt för den "skyldiga" föreingen. Sex poängs avdrag och kraftiga böter är att vänta för endera klubb.
4 av 7
Straffet kan bli hårt för den "skyldiga" föreingen. Sex poängs avdrag och kraftiga böter är att vänta för endera klubb. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Ordningsvakter försöker kontrollera oroligheterna.
5 av 7
Ordningsvakter försöker kontrollera oroligheterna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Daniel Wärnmark poserar på Norra Stå.
6 av 7
Daniel Wärnmark poserar på Norra Stå. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Fiman Boys under en match mellan AIK och Kalmar 2007.
7 av 7
Fiman Boys under en match mellan AIK och Kalmar 2007. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nyheter24 avslöjar: AIK:s ultras går under jorden

Efter "smällarna i Södertälje" har AIK:s beryktade supportergrupp, Firman Boys, valt att lägga locket på. Trots löfte om anonymitet vägrar de prata med media. Här kan ni läsa förklaringen.


Vidare läsning:

Nyheter24 granskade dagen efter matchen hur Svenska Fotbollförbundet kan komma att kollektivt bestraffa AIK, såvida klubben var ansvarig för de smällare som briserade i Södertälje. Den granskningen kan ni ta del av här.

Dessutom är det nu klart att det inte blir något omspel. Däremot, är det i likhet med vem det var som kasta, fortfarande oklart vilken förening som egentligen förlorar. Rent teoretiskt kan båda lagen förlora med 3-0.

STOCKHOLM. Efter domarattacken mot Daniel Wärnmark i måndags kan nu Nyheter24 avslöja att supportergruppen Firman Boys valt att lägga locket på för all kontakt med media, så även andra ett par ultrasgrupper. Silencio Stampa råder i AIK-lägret.

Sedan tidigare har det varit kotym för Firman att inte säga något till media. Nu gäller det alltså övriga ultras.

De personer Nyheter24 varit i kontakt med - som antingen är en del av Firman Boys eller har god insyn i gruppen - ville inte berätta för Nyheter24 hur man kommer att tackla framtida oroligheter.

Och nu införs just tuffare regler från ultrasupportrarna mot någon som tänder på en bengal, eller på annat sätt förstör för AIK.

"Aktiv konfrontation"

I samband med att Nyheter24 sökte kontakt med ultrasgrupperingen dök det samtidigt upp ett internt pressmeddelande på Sverigescenen - Firman Boys egen hemsida. Under rubriken, "Totalförbud mot inkastade föremål" tar supportergruppen aktivt ställning mot allt som hotar AIK:s anseende.

"[Att vi är skandinaviens ledande supportergrupp] innebär att Firman Boys främst söker och står för aktiv konfrontation mot antagonister och alla kategorier av fiender till AIK. Vi vill därför inte förknippas med tilltag som knallskott mot för all del usla domare eller vandalisering av döda ting."

Det råder samtidigt delade meningar om vem det var som egentligen kastade in smällarna i Södertälje. Medan de olika klubbarna vägrar ta ansvar tyder nu mycket på att smällarna kastats in från personer utanför stadion. Något som i sådana fall innebär att Syrianska bär det yttersta ansvaret.

Efter skandalerna i Södertälje kommer det nu att råda totalförbud mot bengalbränning i Black Army om Firman Boys får bestämma.

"Det enda som hädanefter är tillåtet är stora organiserade bengalbränningar sanktionerade och godkända av oss", uppmanar Firman Boys på Sverigescenen.

"Vi har inte råd"

Skulle Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd ge AIK skulden för måndagens domarattack kan det få ödesdigra konsekvenser för klubben.

Med en redan ansträngd ekonomi och en trupp som kan bli ytterst tunn efter sommaruppehållet "har vi helt enkelt inte råd att skjuta oss själva i fötterna med onödiga böter", skriver bland annat Sol Invictus, en annan ultrasgruppering inom AIK, på sin hemsida.

I likhet med det meddelande Firman Boys skickade ut, skriver även Sol Invictus en kommuniké som sprider vidare det grundläggande budskapet:

"[Det kommer] inte att accepteras någon som helst pyroteknik på läktaren vare sig från oss eller någon annan."

AIK:s ledande ultras har alltså officiellt tagit ett stort steg för att få bort olagligheter från läktarna.

Frågan är om detta är spel för gallerian eller om de tidigare ökända ultrasgrupperna nu insett allvaret kring de återkommande skandalerna i AIK:s omgivning.

Här videoklippet från skandalen:

AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.