Fredag 21 Jan
Stockholm

Grundlagen skyddar inte klubbarna - fansen ser rött

AIK och Örebros SK har blivit anmälda till disciplinnämnden. Dessutom har redan Djurgården straffats för kränkande ramsor.
1 av 3
AIK och Örebros SK har blivit anmälda till disciplinnämnden. Dessutom har redan Djurgården straffats för kränkande ramsor. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX/SCANPIX
Fansen rasar mot de nya direktiven.
2 av 3
Fansen rasar mot de nya direktiven. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
"Direktiven strider inte mot grundlagarna", säger advokaten och yttrandefrihetsexpertern Niclas Carlsson.
3 av 3
"Direktiven strider inte mot grundlagarna", säger advokaten och yttrandefrihetsexpertern Niclas Carlsson. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

NYHETER24 GRANSKAR. Det är lagligt att bötfälla klubbarna, men fansen rasar ändå mot de nya direktiven.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vidare läsning i ämnet:

Sedan tidigare har bland annat Djurgården straffats för sina kränkande ramsor, som då riktade sig mot domaren Martin Hansson.

Kort därefter blev även Örebro och AIK anmälda. Med den bakgrunden valde Nyheter24 att gräva fram ramsorna som fansen inte längre bör sjunga. Och det blev en gedigen skara.

Samtidigt finns det förslag från Svenska Fotbollssupporterunionen på lösningar av problemet. De är relativt lätta. Det hela handlar om att man ska göra arrangemangen betydligt mycket bättre. Här kan ni ta del av ett par lösningar som presenterats.

Lars-Åke Lagrell har nu deklarerat att det ska bli ett stopp på dessa anmälningar.

STOCKHOLM. De nya hårdare direktiven från Svenska Fotbollförbundet och dess bakomliggande stadgar är inte ett brott mot grundlagen. Det bekräftar advokaten och yttrandefrihetsexpertern Niclas Carlsson för Nyheter24.

– Grundlagarna syftar till att skydda medborgarna från att staten och andra allmänna organ inskränker på bland annat yttrandefriheten. De hindrar inte föreningar och andra privata sammanslutningar från att i interna regler komma överens om att vad man får och inte får säga i medlemmarnas egna lokaler och anläggningar, säger han.

Fansen rasar mot direktiven

Måndagen den 30 maj bötfälldes Djurgårdens IF efter att de hade skanderat "domaren är en hora". Kort därefter framkom det att även Örebros SK och AIK blivit anmälda till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd efter dels en banderoll där ordet "hora" fanns att läsa, samt ytterligare två banderoller på Råsunda med budskap riktade mot just Svenska Fotbollförbundet.

– De här reglerna tror jag kommer förstöra väldigt mycket mer än vad de kommer att hjälpa. Och de kommer garanterat skrämma bort den i särklass viktigaste publikgrenen, nämligen de som skapar stämningen kring allsvenska matcher, säger Järnkaminernas ordförande Mikael Nylander till Nyheter24

Dock är dessa regler helt i sin ordning i förhållande till grundlagarna menar Carlsson.

Yttrandefrihetsexpertern hänvisar till att förbundet har kommit överens med klubbarna vad som faktiskt gäller under matcher. Och att de då tillsammans skrivit ned de stadgar som klubbarna ska förhålla sig till. Däribland den kontroversiella regeln om att man inte får "kränka matchfunktionärer".

– Fansen själva riskerar dock inte att bötfällas så länge de inte begår brott genom sina ramsor.  Det är förstås också svårt att bevisa i vilken utsträckning som en enskild supporter har stämt in i en ramsa med brottsligt innehåll, säger Carlsson och fortsätter:

– För att det ska kunna bli aktuellt med rättsliga påföljder för enskilda supportrar på grund av kränkande ord mot en matchfunktionär krävs dessutom i regel att den utsatte matchfunktionären själv anmäler händelsen till åtal.

Det är helt enkelt så att klubbarna enligt fotbollens interna regelverk har ansvaret för fansen gentemot Svenska Fotbollförbundet. Och de nya hårda riktlinjerna från förbundet står sig rent grundlagsmässigt. Frågan är dock om det får de nya hårdare direktiven kommer att få positiva konsekvenser.

– Jag är beredd att svara rakt nej på den frågan, säger Mikael Nylander till Nyheter24.

Domarjävel och inkompetens

Som alla vet är allsvenskan en av de sämre ligorna i Europa. Spelarna är långt i från världsvana superproffs och individuell briljans får man leta efter med lupp och förstoringsglas.

– Däremot är vi kanske en av Europas bästa ligor när det kommer till stämning runt matcherna. Och jag är övertygad om att dessa direktiv bara kommer att bidra till att den stämningen förstörs, fortsätter Nylander.

Han vill även lyfta fram en poäng om att man ska få kritisera vem som helst i dess yrkesroll. Att journalister ska få höra att de är inkompetenta när så är fallet:

– Om jag tycker att domaren gör ett uselt jobb, då vill jag skrika "domarjävel" för att vädra vad jag tycker. Men då ska inte Djurgården behöva bestraffas för det.

Problematiken kring detta ligger dock i att man inte får förolämpa någon hur som helst.

– För supportrar kan från läktarplats ändå göra sig skyldiga till förolämpning. Men då är det som sagt upp till den utsatte att polisanmäla, inte klubbarna eller Svenska Fotbollförbundet, avslutar Niclas Carlsson för Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela