Fredag 14 Maj
Stockholm

Ehrnberg: "Gör om, gör rätt eller lämna redan nu!"

Vi har alla mycket att tacka Lars-Åke Lagrell för, men nu har det blivit dags för någonting nytt.
1 av 3
Vi har alla mycket att tacka Lars-Åke Lagrell för, men nu har det blivit dags för någonting nytt. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Lars-Åke Lagrell.
2 av 3
Lars-Åke Lagrell. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Förbundsbasen inspekterar den nya arenan i Göteborg.
3 av 3
Förbundsbasen inspekterar den nya arenan i Göteborg. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

KRÖNIKA. Det Svenska Fotbollförbundet skulle behöva byggas om från grunden. Ett steg i den riktningen är att den som är högst ansvarig även ska ta sitt ansvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vi har mycket att tacka för

Det var under Lars-Åke Lagrells ledning som den svenska fotbollen genomgick sin enorma transformation. Sporten gick från att vara ett undervärderat skådespel till idrotten som toppar förstasidorna.

Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv gjorde Lars-Åke underverk. Men den senaste tidens farsartade hantering av supportrar från förbundshåll gör det svårt att inte be om en förändring.

Någonting måste ske. Det går inte att fortsätta på inkört spår och inte ta ansvar.

STOCKHOLM. Nu kommer det att ta hus i helvete. Debatten kring svensk fotbolls fortlevnad (eller "överlevnad", om man ska lyssna på vissa medier) kommer att fortsätta rasa ett tag till. Räkna med att ett par tafatta och dåligt insatta politiker inom kort slänger iväg ett gäng debattartiklar till Dagens Nyheters ledarredaktion.

I dag har den omskrivna rapporten börjat skeppas ut till allmänheten. Och att det kommer härja twitterstormar och facebookdiskussioner kring "AVGÅ ALLA" är bara att räkna med.

Med allt det sagt, med allt det nämnt, vill jag ju verkligen inte vara sämre själv.

Perspektiv på debatten

Innan jag kan komma till min slutkläm måste jag redogöra var jag kommer ifrån. Jag måste helt enkelt berätta om hur mina kontakter med den organiserade supporterskaran har uppstått. Dels har jag själv tagit en aktiv del av läktarkulturen, men kontakter har också skapats genom rent flyt.

Det är många goda vänner från förr som gått in på Norra Stå och blivit förälskade, andra fastnade på Söderstadion och en helt annan skara tillber ett klocktorn på Östermalm. Jag själv kickar korpenkula tillsammans med ett lag sponsrat av en av de största supportergrupperingarna i Sverige.

Mitt perspektiv utgår således från fansen. Det är inget jag ska hymla med. Det är där bland fansen som en stor del av mitt kontaktnät ligger och det är med dem jag dagligen diskuterar liknande frågor med.

Konspirationsterapi

Det är en sak jag märkt under de år jag umgåtts med supportrar av alla dess slag. Det är att konspirationsteoretiska analyser alldeles för ofta smyger sig in i diskussionerna. Och ibland blir det rakt av fel. Ta bara den numer klassiska banderollen:

"SvFF - Fotbollsmördare".

Nej, det är dem inte. En fotbollsmördare är en spelare som fuskar. En domare som tar emot gangsterkulor. Skulle Black Cobra dumpa 500 000 i en portfölj samtidigt som ett "Klacksparken BK" förlorar med 5-0, då kan man ana att ett fotbollsmord har begåtts.

En fotbollsmördare är någon som aktivt försöker förstöra sporten. Fifa är ett praktexempel på en fotbollsmördare. En person som springer in på plan och slår en spelare är det också. Svenska Fotbollförbundet är det inte.

Vad de däremot försökt göra är att genom olika beslut underminera den organiserade supporterkulturen. På banderollen borde det alltså i stället stå:

"SvFF - Supportervandaler"

Nu vet jag att "SvFF - Fotbollsmördare" åsyftar ett annat och mer heltäckande perspektiv. Men rätt ska vara rätt. Framför allt nu när vi vill sätta allt på just rätt köl.

Exempel på supportervandalismen

Ståplatserna ska reduceras. 2014 ska endast 20 procent få användas till dans och sång. Klubbarna kommer att få rätt att kräva 100-procentig sittplats om de så önskar (om det nu ens är genomförbart). Samtidigt har förbundet lagt in ett krav i de nya föreskrifterna. 900 av platserna på en allsvensk arena ska vara dedikerade till de där "väldigt viktiga personerna" som så vackert heter VIP. Ni vet, dem där som chillar med sina företagspolare och svarar på mejl i stället för att titta på matchen.

Det finns i grund och botten endast ett fåtal lag som har vad man kan kalla "trubbel från läktarhåll". En majoritet av Sveriges aktiva supportrar och medlemmar är anslutna till någon av dessa föreningar. Men när omröstningar sker inom förbundet och föreningen Svensk Elitfotboll har dessa klubbar inte mer makt än Degerfors och Jönköping Södra. På årsmöten i SvFF är det distrikten som är i majoritet, inte storklubbarna. Är det en representativ demokrati eller minoritetens diktatur?

Nu börjar vi närma oss en slutkläm på den här argumentationen. För när Lars-Åke Lagrell, gång efter annan, talar ut i medier och skyller ifrån sig - då gräver han sin egen grav. När han konstant hävdar att det inte är han som fattat beslutet, då står han där i kvicksanden. Han kommer ingen vart med det argumentet.

För det är han som är ytterst ansvarig och då kan man inte säga det han sa till mig under onsdagen:

– Jag är så förbannat trött på det här. I dag är det så här va - att alla parter kan känna sig kränkta utom den person som är ordförande för Fotbollförbundet. Han ska stå ut med vad som helst. Han ska stå ut med att målas ut i Aftonbladet som en person som vill ändra på grundlagarna trots att han inte varit med om beslutet. Han ska stå ut med att i TV4 målas ut i Kanon och Kalkon om beslut som han inte varit ens i närheten av.

SvFF 2.0

Lars-Åke Lagrell är en otroligt sympatisk och trevlig person. Han vill för allt i världen inte göra någon illa. Nu är det inte många månader kvar innan han (enligt egen utsago) ställer sin post till förfogande.

Debaclet som Discplinnämnden förvandlats till är Lasses fel. Det är han som är ansvarig. Debaclet som mediehanteringen förvandlats till är Lagrells fel. Hanteringen av supportrar faller även det på ordförandets knä.

När säkerhetsansvariga för elitklubbar berättar att de inte får någon information från förbundet är något fel. När de berättar att någon kommunikation knappt existerar, då är något helt galet någonstans på förbundet - och då är det (för att upprepa mig än en gång) ordförandens ansvar.

Med allt det sagt:

Bevismaterialen, eller vad man nu vill kalla det, är alldeles för många. Stämningen som råder är alldeles för rå. Förtroendet för Svenska Fotbollförbundet har försvunnit totalt. Men oavsett hur illa det ser ut kommer svensk fotboll att fortleva. Frågan är bara under vilken struktur?

Ta dessa ord för vad dem är och ha dessutom min nämnda bakgrund i beaktning.

Lars-Åke Lagrell - Gör om, gör rätt. Eller lämna skutan redan nu!

Kommentera
Kopiera länk
Dela