Fredag 17 Sep
Stockholm

Konsten att sparka uppåt och slicka neråt

Vi har alla mycket att tacka Lars-Åke Lagrell för, men nu har det blivit dags för någonting nytt.
1 av 3
Vi har alla mycket att tacka Lars-Åke Lagrell för, men nu har det blivit dags för någonting nytt. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Lars-Åke Lagrell orerar.
2 av 3
Lars-Åke Lagrell orerar. Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Förbundsbasen i sin nya kraschhhjälm.
3 av 3
Förbundsbasen i sin nya kraschhhjälm. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

KRÖNIKA. "Den frivillige monarken" vägrade prata med Nyheter24 över telefon,

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vi har mycket att tacka för

Det var under Lars-Åke Lagrells ledning som den svenska fotbollen genomgick sin enorma transformation. Sporten gick från att vara ett undervärderat skådespel till idrotten som toppar förstasidorna.

Ur ett rent marknadsmässigt perspektiv gjorde Lars-Åke underverk. Men den senaste tidens farsartade hantering av supportrar från förbundshåll gör det svårt att inte be om en förändring.

Någonting måste ske. Det går inte att fortsätta på inkört spår och inte ta ansvar.

STOCKHOLM. Har man en gång gjort ett "statement", då får man med all rätt stå för orden och dess innebörd - även om man måste erkänna att övermännen inte kommer bukta. Oavsett hur jävla mycket punk man är. De kommer helt enkelt inte lyssna, de kommer aldrig bryr sig ett piss om en människa som sparkar uppåt och slickar neråt.

Men när vår reporter Viktor Adolfsson nådde fram till Lars-Åke Lagrell under måndagseftermiddagen vägrade förbundsbasen besvara frågor över telefon. Han visste helt enkelt vilka det var som ringde. Inte för att vi har som agenda att försätta hela Svenska Fotbollförbundets kontor i brand. Men som sagt, vi sparkar uppåt och slickar neråt.

– När det gäller Nyheter24 svarar jag bara på mejl, sa han med sin klassiska småländska stämma.

Och det har han all rätt att säga.

Det vi däremot vill göra är att lyfta fram debatten kring vad som egentligen skedde under helgen, vad konsekvenserna egentligen blir av det så kallade krismötet och vad som kommer att hända härnäst?

Vi fick inga svar som helst. Varken vi eller klubbarna. Det enda folk prackades på var plattityder som "sunt förnuft" och att, någonstans om någonting inom ett specifikt område som ändå inte riktigt är klargjort ska det skett någonslags förändring.

Det vi dock fick reda på är att Lars-Åke sitter kvar hela vägen ut. Det fick vi väldigt klart för oss.

Man ska inte springa runt och vifta med sina åsikter hur som helst. Man ska inte peka finger där inget sker. Man ska inte ropa "rök" när det bara är lite kolsyre-is som hamnat utanför frysen.

Men just med SvFF skriker man inte efter vargen. Det brinner på riktigt och det brinner i knutarna. Vändningen är på god väg men långt i från färdig. Andraderivatan är positiv, något som alla kan matematik, läser som att vi ännu inte sett botten.

Kollapsen stundar?

Under gårdagen kunde man läsa på Råsundas läktare att Lars-Åke Lagrell är den "frivillige monarken". I mångt och mycket är det helt uppåt väggarna. Vår "ofrivillige monark" som drömmer mardrömmar om fotografier och Tidningarnas Telegrambyrå har ingen makt över huvudtaget. Han är ofrivilligt maktlös. Lagrell har helt frivilligt suttit på sin post i över 20 år och han är allt annat än maktlös.

Men det är självfallet att han kommer att vifta bort liknande uttalande som överdrifter och felaktigheter.

"Jag har inget att säga till om i det här beslutet".

"Det får du ta med (valfri person inom svensk fotboll) om".

"Jag kan inte uttala mig i den frågan".

Är det sannerligen bara jag som ser kopplingarna till:

"Det är svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller".

Den ene är frivillig, den andre är det inte.

"The shit has hit the fan"

Nu har jag förstås redan fått äta upp mina ord. Som tidigare nämnt hade jag hoppats att Lagrell skulle lägga sitt breda leende på hyllan tidigare än uttalat, att han skulle vara först med att inse vad som krävs. Men ibland lyckas man inte med allt. Jag önskar att jag kunde lära förbundet vad Twitter är och via den vägen hamra hem hashtagen #oklart.

För det är exakt vad SvFF förvandlats till. Ett förbund utan organ. Ett förbund vars ordförande inte kan besvara frågor kring en nämnd på andra sidan väggen. SvFF har förvandlats till en institution för landshövdingar, sekreterare utan insyn och allmänt fotfolk som tagit sikte på siffran 65. Frågan är bara om vi kan rädda fotbollen innan den också går i pension?

Men varför är det så viktigt att få till en förändring?

Därför att någon gång kommer derivatan bli positiv och vägen dit går antingen via en kraschlandning eller via en allmän omstrukturering. Haveriet kan antingen komma hösten 2012, eller så är det här igen till nästa omgång.

Man vet att "the shit has hit the fan" när det ekar tomt på Norra Stå. När "Andra sidan är ni klara? - jajamensan fattas bara" är den enda ramsan som existerar. När derivatan når noll då vet vi att SvFF släppt rodret, och som sagt, det kan mycket väl ske till nästa omgång - eller så får vi vänta till hösten 2012 för att den nämnda hashtagen äntligen ska sluta "trenda".

Jag vill inte på något sätt påstå att jag bara sparkar uppåt och slickar neråt, men jag försöker. Något man inte direkt kan säga om alla där ute på Solnavägen 51.

Kommentera
Kopiera länk
Dela