Philip Haglund trivs på Kamratgården - trots att han är stockholmare.
1 av 3
Philip Haglund trivs på Kamratgården - trots att han är stockholmare. - Foto: Bildbyrån
Haglund i duell med PSV Eindhovens ytter Nordin Amrabat under fjolårssäsongen.
2 av 3
Haglund i duell med PSV Eindhovens ytter Nordin Amrabat under fjolårssäsongen. - Foto: Bildbyrån
Den 24-årige mittfältaren gick hårt åt bland andra Martin Mutumba i debutmatchen mot AIK.
3 av 3
Den 24-årige mittfältaren gick hårt åt bland andra Martin Mutumba i debutmatchen mot AIK. - Foto: Thomas Johansson / SCANPIX

"Jag hade förutfattade meningar om Göteborg"

Han kom tillbaka till allsvenskan efter bara ett år i Holland. I veckan blev det seger i comebacken när hans nya klubb IFK Göteborg besegrade AIK. Nyheter24 har pratat med Philip Haglund.


"Följer alltid BP"

Philip Haglund är fostrad i talangfabriken Brommapojkarna från de västra delarna av huvudstaden. Han spelade a-lagsfotboll där mellan 2006 och 2010 och har fortsatt att följa klubben även när han spelat utomlands och nu i Göteborg.

– Brommapojkarna följer jag alltid, säger han till Nyheter24.

GÖTEBORG. Mittfältaren Philip Haglund, 24, är född och uppvuxen i Stockholm. Därför var det något oväntat när det stod klart att hans återkomst till allsvenskan skulle bli i IFK Göteborg.

En stockholmare i Göteborg - hur funkar det egentligen?

– Haha, man undrar ju det, men det gör det faktiskt. Jag hade några förutfattade meningar om hur det skulle vara men det har gått bra, säger Haglund till Nyheter24.

Efter en hyfsad säsong, men inte mer än så, i holländska Heerenveen valde han att vända hem till Sverige igen. Detta trots att han hade möjligheten att stanna eller gå till något annat land.

– Jag ville bo i Sverige, nära mina vänner och min familj. Och IFK Göteborg är en bra klubb också, säger han.

Språket den stora skillnaden

Stockholmaren har lyckats komma in bra i Göteborgslaget under den månad han varit på Kamratgården, trots att han blev spelklar först den 1 augusti. Och han tycker att det på flera sätt är skönt att vara hemma i Sverige, till exempel språkmässigt.

– Det har gått hur bra som helst att komma in i laget, det är en homogen grupp och alla pratar svenska, säger Haglund och fortsätter:

– Det har mycket med språket att göra. I Holland var det svårare. Ett par av spelarna i laget kunde knappt engelska och då är det svårt att lära känna varandra.

"Jag är lite av en strateg"

På torsdagskvällen gjorde Philip Haglund debut för blåvitt  när laget mötte AIK hemma på Gamla Ullevi. Seger med 3-1 betydde att klubben närmar sig lagen bakom serieledaren Helsingborg och tvåan Elfsborg.

– Det var roligt. Jag har sett fram emot det länge och att vi vann var ju extra skönt, säger Haglund själv om matchen.

Han kan bli den mittfältare som tränaren Jonas Olsson saknat sedan Thomas Olsson fick skadeproblem och varvade ner i superettan. En spelare som styr och ställer.

– Jag är inne mycket i dueller men vill även styra upp det taktiska på mitten. Så jag är lite av en strateg, säger Haglund om sin roll.

I Heerenveen fick han även prova på att spela mittback, men det är ingen han vill fortsätta med i IFK Göteborg.

– Ja, jag var det tre-fyra matcher tror jag. Men det blir nog inte mycket av det här, säger han.

Tar igen sig med en räkmacka

I veckan väntar vila för Haglund och resten av laget. Nästa match i allsvenskan är först den 15 augusti borta mot topplaget Elfsborg.

Vad väntar innan dess?

– Nu har jag helgen ledig så familjen är på besök. Vi är på västkusten och käkar räkmacka. Sen under veckan tror jag det blir en del vila också och ganska lugna träningar. Vi har kört ganska hårt den senaste tiden, avslutar Philip Haglund.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hiljemark tar över Elfsborg

1 timme sedan

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

1 timme sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

2 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

idag 11:36
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.

Världsettan: "Känslan att det blir tuffare i år"

idag 11:24
Han vill hemskt gärna vinna en andra gång. Men i det längre perspektivet är veckans världscupfinal underordnad högsommarens besök i Versailles slottspark. OS är och förblir årets sportsliga höjdpunkt för Henrik von Eckermann.