Måndag 26 Jul
Stockholm

Supportrarna välkomnar krismötet

Victor Capel tycker det är bra att småklubbarna inte får vara med på det aktuella krismötet.
1 av 3
Victor Capel tycker det är bra att småklubbarna inte får vara med på det aktuella krismötet. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Rök från smällare i den avbrutna matchen mellan Malmö och Djurgården i slutet av juli.
2 av 3
Rök från smällare i den avbrutna matchen mellan Malmö och Djurgården i slutet av juli. Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Helsingborgs målvakt Pär Hansson attackerades i en av tre avbrutna matcher denna säsong. Här övermannas huliganen som knuffade på honom.
3 av 3
Helsingborgs målvakt Pär Hansson attackerades i en av tre avbrutna matcher denna säsong. Här övermannas huliganen som knuffade på honom. Foto: Andreas Hillergren / Scanpix

Supporterunionen tycker det är en bra idé att småklubbarna lämnas ute när säkerheten ska diskuteras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tre avbrutna matcher

25/4: Matchen mellan Syrianska och AIK i Södertälje avbryts sedan en så kallad "banger" smällt av precis intill linjedomaren Daniel Wännmark.

24/5: Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg på Swedbank Stadion avbryts sedan bortamålvakten Pär Hansson först fått en banger kastad på sig och sedan attackerats av en inspringande man. Polisen misstänker att det var samma person som kastade smällaren.

30/7: Mötet mellan Malmö och Djurgården, även detta på Swedbank Stadion, avbryts sedan flera bangers smällt av i närheten av den tillresta Djurgårdsklacken. Det är dock fortfarande oklart från vilken läktare smällarna kastades.

STOCKHOLM. När Föreningen svensk elitfotboll, Sef, sätter sig ned med storklubbarna hoppas supportrarna att det innebär slutet för de enkla förslagen som ska råda bot på alla problem kring allsvenskan.

Att småklubbarna har för stort inflytande har tidigare påpekats som ett problem bland storklubbarna och deras anhängare.

– Det är lätt för klubbar som Trelleborg, Gefle och Mjällby att ropa på åtgärder och säga att de vill betala för det när de vet att de inte kommer att behöva betala eftersom de inte har några problem, säger Victor Capel, ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, till Nyheter24 och fortsätter.

– Vi har redan sett för mycket av enkla lösningar, till exempel en speciell supporterlegitimation, säger han.

"Måste tillbaka till grunderna"

I stället är det framför allt långsiktiga, kontinuerliga lösningar som fansen vill se. Mycket har att göra med kommunikation.

– Man måste gå tillbaka till grunderna. Till exempel så har relationen mellan polisen och klubbarna blivit sämre de senaste åren, i alla fall i Stockholm som jag har koll på, säger Capel.

Även möte mellan SFSU, Sef och spelarna inom kort

Sef har bjudit in representanter från IFK Göteborg, Malmö FF, Djurgården, AIK och Helsingborg till ett möte inom kort för att diskutera problem med bland annat våld och säkerhet i samband med de allsvenska matcherna.

Mot slutet av augusti ska även SFSU sätta sig ned med Sef samt spelarföreningen för att samtala om säsongen hittills och diskutera de problem som uppstått.

Kommentera
Kopiera länk
Dela