En djurgårdssupporter går igenom en av metalldetektorerna inför torsdagens match.
1 av 3
En djurgårdssupporter går igenom en av metalldetektorerna inför torsdagens match. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
IFK Norrköping vann den ack så viktiga bottenmatchen.
2 av 3
IFK Norrköping vann den ack så viktiga bottenmatchen. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Nu visar det sig att detektorerna inte alls kan upptäcka pyroteknik.
3 av 3
Nu visar det sig att detektorerna inte alls kan upptäcka pyroteknik. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Kostade 300 000 - kan inte upptäcka knallskott

Polisens ville få bukt på pyrotekniken. Satsade på detektorer som normalt inte upptäcker smällarna.


Polisens beslut

Det var polisen i Östergötland som fattade beslutet om att IFK Norrköping skulle införskaffa metalldetektorerna. Norrköping fick då anlita företaget Sensec för att installera "bågarna". Kostnaderna uppskattas landa på drygt 300 000 kronor, en kostnad som klubben själv får stå för.

NORRKÖPING. Efter torsdagens satsning på metalldetektorer på hela Nya Parken hårdnar nu debatten mellan klubbarna och polisen.

Det visar sig att de metalldetektorer som IFK Norrköping hyrde in för runt 250 000-300 000 kronor, är dåliga på att upptäcka pyroteknik, trots polisens tidigare besked.

– Så kallade knallskott är väldigt svåra att upptäcka eftersom de innehåller krut, inte metall, säger Michael Pettersson, vd på Sensec - företaget som tillverkat metalldetektorerna - till Nyheter24.

"De är till för att upptäcka metall"

Pettersson menar dock att de kan upptäcka även pyroteknik men att det beror på mängden metall och inställningarna vad gäller känslighet på detektorerna.

– Man kan dra parallellen till ett flygplan. Där upptäcks det inte i metalldetektorerna om du går på med en bomb. De här detektorerna är till för att upptäcka metall, säger Pettersson och fortsätter.

– Vi har detektorer som kan upptäcka en synål i ett fängelse men det skulle ta alldeles för lång tid på en fotbollsmatch.

Polisen meddelade inför matchen att metalldetektorerna skulle upptäcka pyroteknik.

Någon garanti för att de ska upptäcka "bangers", bengaler och annat finns alltså inte.

I klubben Norrköping, som fick betala priset för polisens krav, rasar diskussionen för fullt efter torsdagens match.

Hur fungerade metalldetektorerna?

– De pep och lös i alla fall, men sen om de upptäckte någonting är väl en annan fråga, säger IFK Norrköpings klubbdirektör Krister Eriksson till Nyheter24.

Tidigare har Åtvidabergs ordförande rasat mot polisen för att klubben tvingas ha metalldetektorer på sin hemmamatch mot Hammarby. Nu visar det sig alltså att de ändå inte kan upptäcka pyroteknik.

Resultatet av detektorerna inför matchen mellan IFK Norrköping och Djurgården var att en person greps för brott mot knivlagen, uppger Norrköpings Tidningar.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skellefteå klart för semifinal

Rolfö petade Barcelona till semifinal

Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

3 timmar sedan
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

idag 14:54
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

idag 14:36
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.