Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AIK-stjärnan: "Man trippar lite på tå runt Zlatan i landslaget"

- 29/04/2014, 12:33
Per Karlsson tilldelades Allsvenskans stora pris som Årets försvarare 2013.
1 av 4

Per Karlsson tilldelades Allsvenskans stora pris som Årets försvarare 2013.

Bildbyrån/Daniel Stiller

Han blev utvisad i premiären mot IFK Göteborg.
2 av 4

Han blev utvisad i premiären mot IFK Göteborg.

Bildbyrån/Joel Marklund

Han blev inkallad till landslagets avslutande matcher i VM-kvalet.
3 av 4

Han blev inkallad till landslagets avslutande matcher i VM-kvalet.

Bildbyrån/Marcus Ericsson

Karlsson i derbyt mot Djurgården 16 april.
4 av 4

Karlsson i derbyt mot Djurgården 16 april.

Bildbyrån/Andreas L Eriksson

AIK-backen Per Karlsson berättar för Nyheter24 om sin låga profil i ett AIK som annars brukar sticka ut. Han pratar också om erfarenheterna att träna med landslaget och hans självkritik trots fjolårets utmärkelse.
– Det var inte många matcher förra året då jag kom hem och kände att jag var allsvenskans bästa försvarare, säger han.

STOCKHOLM. När AIK:s tränare Andreas Alm väljer startelva varje vecka är ett av de första namnen han skriver upp Per Karlsson. I fjol startade han i lagets alla 30 allsvenska matcher och vore det inte för en utvisning hade det varit likadant den här säsongen. Men det är ingenting som stiger honom åt huvudet – trots att klubben ofta har en kaxig framtoning. Likt klubbikonen Daniel "Tjerna" Tjernström håller 28-åringen en ganska låg profil. 

– Varje år har vi haft många profiler. Även om många har lämnat har det dykt upp nya. Jag försöker bara vara mig själv och göra mitt jobb på planen, både på träning och match. Jag går verkligen inte och funderar på vilken roll jag har i laget. Det viktiga är väl att man kan säga till när det väl handlar om fotboll på planen. Jag skulle inte säga att jag är särskilt tyst i omklädningsrummet heller, men jag står inte och tjoar och tjimmar med journalisterna och syns i media, säger han till Nyheter24 och förklarar att han inte heller har något intresse av att stå i rampljuset:

– Jag tänker inte ens i de banorna för det är inte jag. Man är den man är. Jag är lite mer den som lyssnar och tar in saker i stället för att rycka in först själv.

"Kände mig inte som allsvenskans bästa försvarare"

Han tror inte att det finns någon perfekt balans mellan profilstarka och mer anonyma spelare för att nå framgång. Desto viktigare är det däremot att det finns en tillräckligt stor tillit mellan spelarna, menar han.

– Vi har visat att det har gått att få framgång på ett sätt när vi vann för fem år sedan. Då hade vi nästa bara profiler utåt. Det var enormt många spelare som hade den personligheten, och det går att få framgång då också. Jag vet inte om det finns någon vetenskap på det där med balansen, bara man jobbar tillsammans och vet att man kan lita på varandra på planen.

Förra året fick han, för kanske första gången, ett rejält erkännande även utanför AIK-leden. Han tilldelades Allsvenskans stora pris som Årets försvarare och uppmärksammades ofta för sina insatser i matcherna. Däremot tycker han inte själv att han har fått för lite beröm tidigare säsonger.

– Man är ju sin egen största kritiker och då är det, i alla fall för mig, svårt att säga att jag borde ha fått mer kredd vid något tillfälle. Samtidigt var det inte så himla många matcher förra året då jag kom hem och grubblade och kände att jag var allsvenskans bästa försvarare. Så känns det inte utan det finns fortfarande mer att ta av. Men man blir glad när man blir uppskattad, det blir en liten extra kick.

Spelat i Sverige hela karriären

Karlsson har spelat i Sverige i hela sitt liv. Karriären inleddes i Vasalund innan han gick till AIK som 13-åring. Under sejouren i AIK har han också varit utlånad till Väsby United och Åtvidaberg och har bott i Solna i nästan hela sitt liv. En utlandsflytt har trots framgångarna dock aldrig varit särskilt nära, säger han.

– Det var väl förra året, utan att ha haft något konkret att ta ställning till, förutom det jag hade från Kina inför förra säsongen. Efter sommarens transferfönster har jag varit på stand by. Det har varit så mycket rykten.

Du är ju 28 år nu. Hur sugen är du på att testa ett utlandsäventyr?

– Det beror på vad det är. Jag mår bra i AIK och vi har gjort så mycket tillsammans. Jag har växt upp här, så det ska till något bättre än AIK. Och då krävs det ganska mycket. Men det är svårt att säga något om det när det inte finns något att ta ställning till. Då först kan jag utvärdera och se om det känns intressant. Det känns vagt att bara säga att jag är sugen på att flytta, för det är jag inte. Om man ska generalisera det är jag hellre kvar. Jag trivs bra här.

2005 bröt han benet och 2006 armen. Trots två stora skador och till stora delar förstörda säsonger lyckades han ta sig tillbaka till nivåer han inte hade varit på tidigare. Han tror att hans då unga ålder var en stor del i det.

Inkallad till landslaget

– Då var man ganska ung och sorglös. Man körde bara på. Hade det hänt i dag hade man grubblat lite mer. Innan skadorna hade det gått bra hela vägen, under ungdomskarriären, juniorlagen, ungdomslandslagen, U21-landslaget och så vidare. På den tiden tänkte jag att jag väl var frisk och så var det bara att ta sig upp på tåget igen. Det måste ha haft med åldern att göra.

Framgångarna under framförallt fjolåret ledde till att han blev inkallad till landslaget inför de avslutande matcherna mot Österrike och Tyskland i VM-kvalet. Andreas Granqvist skulle få barn under samlingen och därför kallade Karlsson in när Granqvist åkte iväg.

Hur överraskande var det?

– Väldigt överraskande. Telefonen ringde en kväll och jag var där nästa morgon. Jag tror det var Granqvist som skulle ha barn, så jag fick vara med ett par träningar, men inte på matcherna för då dök han upp igen. Eftersom det var här i Stockholm fick jag åka hem igen. Sedan ringde de upp igen inför Tysklandsmatchen. Jag ringde dem och tackade nej till vinterturnén i början på januari. Jag hade hoppats på att bli frisk fram till dess, men det går inte att åka dit om man har gått två månader utan att vara i fotbollsträning. Det hade inte varit schyst.

Att gå från träning med ett allsvenskt lag till att träna med landslaget inför avgörande kvalmatcher är givetvis en omställning.

– Man tar ju med sig lite grann i alla fall. Det går snabbt och man märker att alla spelar på en hög nivå. Sedan slås det, bortsett från exempelvis Zlatan, samma passningar och det är samma mönster i spelet, men det gäller att tänka snabbt. Zlatan var bara med på en träning som jag var med på. Det är ingen som går särskilt hårt åt honom, utan man trippar lite på tå runt honom.

Var det så även utanför fotbollsplanen, att man märkte vem det var som var stjärnan?

– Nej, då var det mer som ett vanligt lag. Folk satt och gnabbades vid lunchbordet, så det var som i AIK.

Karlsson har ett stort sportintresse och följer bland annat SHL och NHL. När han var yngre spelade han själv hockey, men var sedan tvungen att lägga av.

– Jag slutade precis innan man började med tevepuckenuttagningarna. Redan då tog det för mycket tid för att jag skulle kunna hålla på med två sporter, så det gick inte. Jag var tvungen att välja, men det var synd att jag inte kunde fortsätta med hockeyn också.

Har en passion för Serie A

Hans sportintresse ger sig också uttryck i ett supporterskap för italienska Parma och ett intresse kring hela Serie A.

– Jag har alltid gillat landet och gillar att resa dit. Sedan har det alltid funnits en passion kring den ligan från mitt håll. När jag var i tonåren satt jag hellre och såg någon medioker match i Serie A än någon bättre match i en annan liga. Parma hade sin topp när jag var 17-19 år och hade ett bra lag, men nu har de ju gått i konkurs. På gymnasietiden var jag ett riktigt Parma-fan.

AIK har fått en tuff start på årets allsvenska och ligger för närvarande på nionde plats. En placering som är långt ifrån det guld som många inför säsongen hade tippat att AIK skulle vinna. Per Karlsson kommer med störta sannolikhet att vara en av spelarna som får mest speltid under resten av säsongen i jakten på topplaceringarna.