Johan Segui går med i Nyheter24:s kampanj.
1 av 4
Johan Segui går med i Nyheter24:s kampanj. - Foto: Jens Lindqvist/Nyheter24
Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.
2 av 4
Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.
Han marscherade tillsammans med AIK-supportrar till det senaste derbyt på Tele2 Arena.
3 av 4
Han marscherade tillsammans med AIK-supportrar till det senaste derbyt på Tele2 Arena. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Djurgården och AIK möts på Tele2 Arena 16 april.
4 av 4
Djurgården och AIK möts på Tele2 Arena 16 april. - Foto: Bildbyrån/Marcus Ericsson

AIK:s ordförande om läktarklimatet: "Hat är en enklare känsla"

Johan Segui, AIK Fotbolls ordförande, tror att hatet på läktarna är en generationsfråga.– Ju yngre man är desto viktigare är hatet, tror man, säger han till Nyheter24.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Häng med!

Gå med i "Derbyfest - ja, tack!" på Facebook och hjälp till för att skapa den stämning som vi alla vill ha.

Ladda även gärna ner bilden och använd i sociala medier – med hashtaggen #derbyfest.

AIK Fotbolls ordförande Johan Segui går med i Nyheter24:s kampanj "Derbyfest – ja, tack!". Inför derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena 16 april genomför Nyheter24 kampanjen för ett derby fritt från hat och våld.

Rivaliteten mellan Djurgården och AIK har alltid funnits och är en av faktorerna som urskiljer derbyt från vanliga matcher. Segui menar däremot att rivaliteten är viktigare än hatet mellan lagen.

"Ju yngre man är desto viktigare är hatet"

– Rivaliteten är väl halvviktig för att ha kontrasten och för att kunna säga att vi är bättre än dem. Hatet är inte alls lika viktigt. Jag tror att det där är en generationsfråga. Ju yngre man är desto viktigare är hatet, tror man. Desto äldre man blir, när man får egna barn och egen familj, tror jag att man värdesätter kärlek mer än hat, säger han till Nyheter24 och utvecklar varför han tror att hatet har tagit så stor plats bland många åskådare:

– Hatet är ju en mycket enklare känsla att både förmedla och utöva. Kärlek är så komplicerat att man vet inte vad som är fram och bak ibland. Jag tror att det är det som är problematiken i det hela, varför hatet ibland får så stor plats på fotbollsarenor eller i samband med idrott. Det är en sådan enkel känsla att uttrycka. Kompromisslös kärlek är betydligt svårare, men det är det laget behöver.

"Gillar fortfarande inte motståndarna"

Han har själv varit på fotbollsläktarna i många år, bland annat som ordförande för Black Army, och ser en förändring i sitt sätt att se på hatet mot motståndaren.

– Hatet var ju enkelt. Det var inget man reflekterade över när man var yngre. Jag gillar ju fortfarande inte våra motståndare men sedan kan jag lämna det därhän. Jag borstar av mig det och går jag vidare och ser framåt mot nästa match. Jag fokuserar mer på mitt eget lag. Det tror jag de flesta gör i och för sig.

Debatt om hatramsor

Just nu pågår en debatt kring om man ska sjunga hatramsor på läktarna och hur mycket utrymme sådana känsloyttringar ska få. Till exempel har Helsingborg infört ett kontrakt med regler om uppförande som besökarna på deras matcher måste skriva under. Segui tycker att beslut om hatramsor ska ligga hos åskådarna själva.

– Jag tror att man måste låta fansen själva bestämma över hur de vill ha det tillsammans med klubbarna. Det är ingenting man förändrar över en natt. Det får nog motverkande effekt om man börjar förbjuda saker. Jag, och vi som klubb, tror ju stenhårt på dialog och information och att uttrycka vad om är positivt och bra i stället. Det tror vi är en väg framåt i stället för att säga vad folk inte får göra hela tiden för då har folk en tendens att göra det i stället, för att visa att man kan. Det är ju så, fotbollen har blivit lite av en frizon där man kan göra lite vad man vill ibland. Det är väl upp till var och en att förändra det.

Hur är ett optimalt derby för dig, stämningsmässigt?

– Det är att AIK vinner. Det brukar höja stämningen avsevärt. Vi har blivit lite sämre på att hålla igång hela tiden. Förut var AIK kända för att det inte spelade någon roll om det var med- eller motgång, man sjöng lika mycket. Tyvärr har det mattats lite grann de senaste åren, men det är ju en form- eller generationsfråga. Djurgården har gjort det rätt bra stämningsmässigt, det måste jag ge dem. Det tar emot att säga det, men det är bara att erkänna det alla hör och ser i alla fall. Två jämnbördiga kortsidor som drar växelramsor mot varandra och väller ner mot planen i ljudkulisser. Det är ju fantastiskt på ett derby.

***

Derbyfest – ja, tack!

Läs mer här:

Niklas Wikegård inför derbyt: "Man har helt missförstått det"

Djurgårdens förre ordförande: "Vi måste ta tillbaka fotbollen från de mörka krafterna"

Pelle Olsson: "Alla goda krafter behöver samlas"

Förre AIK-stjärnan ställer sig bakom #derbyfest

Ola Wenström : "En sund rivalitet är inte detsamma som hat"

Victoria Sandell-Svensson: "Kan bli en fantastisk stämning"

Lars-Åke Lagrell ställer sig bakom #derbyfest

AIK:s spelare om derbyt: "Alla ska känna sig trygga på fotboll"

Djurgårdsspelarna vädjar: "Ingen ska komma till skada"

Mona Sahlin: "Ta tillbaka fotbollen"

Lars Ohly: "Rivaliteten mellan klubbarna kan manifesteras fredligt"

/
/
/
AIK
/
/
/
/
hat
/
/
/