Johanssons pärla gav Bajen poäng

Trots två Elfsborgstraffar tog Hammarby en premiärpoäng.

Efter en lång vinters väntan gav premiärmatchen mellan Elfsborg och Hammarby det mesta vi kunde önska oss. En riktig pärla i krysset, två dömda straffar inom loppet av tre minuter och rejält med målchanser resulterade till slut i 1-1 och delad pott. Men Elfsborgstränaren Magnus Haglund var missnöjd.

– Vi kör över Hammarby framlänges och baklänges spelmässigt men fick bara med oss en poäng, säger Haglund.

Hammarbys tränare Tony Gustafsson såg nervös ut flera gånger då Elfsborg närmade sig stockholmarnas straffområde. Inte undra på då Rami Shaabans vikarie Kristoffer Björklund gav allt annat än ett säkert intryck, trots en räddad straff. "Poppen" var ytterst nära släppa in en enkel boll och bli syndabock på övertid. Rena turen räddade Bajen flera gånger.

Tur var däremot inte Emil Johanssons pärla i krysset efter 14 minuter. Hammarbybacken måttade med vänstern och fick se bollen flyga som en missil in bakom Elfsborgs Ante Covic. Ett mål som mycket väl kan finnas med bland kandidaterna till årets mål när säsongen summeras.

– Bra förstatouch, sedan var det bara att klippa till. Jag tänkte inte så mycket, men det blev ju bra till slut, sade Johansson till TV4 om sitt mål.

Elfsborg ökade takten omgående i början av den andra halvleken, något som gav utdelning redan efter tre minuter. En tveksam straff kunde Stefan Ishizaki placera in sedan "Poppen" i stort sett redan låg ner då Ishizaki slog in bollen. Bara tre minuter senare dömde domaren Markus Strömbergsson ytterligare en straff för hemmalaget som går att diskutera. Men den här gången revanscherade sig Björklund som knep Ishizakis mycket dåliga straff.

Elfsborg ägde spelet resten av matchen och hade flera chanser att avgöra.

– Vi kommer in med en massa energi, spelar bra och så gör Hammarby 1-0. Det är jobbigt men jag tycker ändå att vi kör på hela matcher, säger Haglund.

Men Bajen höll undan och tog en mycket oväntad premiärpoäng borta mot den stenhårda guldfavoriten.

– Jättebra defensiv i andra halvlek, men ett bedrövligt anfallsspel, sade Hammarbytränaren Tony Gustafsson på den efterföljande presskonferensen, och påpekade den kraftiga Elfsborgsdominansen i statistiken.