Svenska Fotbollförbundet måste förändras om ett svenskt lag ska ut i Europa.
Svenska Fotbollförbundet måste förändras om ett svenskt lag ska ut i Europa. - Foto: Oskar Norrman

Kviborg: "Om Europa lockar, lägg ner SvFF!"

KRÖNIKA. Gamla goda gubbar kan inte få svenska storlag att ta det slutgiltiga steget ut i Europa, hävdar Christopher Kviborg.


Kviborg:

Här hittar ni en kort summering av allt det Christopher Kviborg kommer att skriva kring. Ingen går säker, sågningar kommer att levereras, men även några enstaka hyllningar när det passar.

Här finner ni Christopher Kviborg på twitter.

För elva år sedan blev Sven Andersson ”San Siro-Sven” med hela det svenska folket. Uruguays bad boy – Alvaro Recoba träffade Anderssons handskar från elva meter i matchens sista minut och en bragd av sällan skådat slag var ett faktum. Dåvarande Inter-tränaren Marcelo Lippi vandrade ut från den mäktiga Milano-arenan till synes likblek i ansiktet – och han spatserade mycket riktigt mot sin egen avrättning.

Spektaklet på San Siro innebar, som vi alla minns, att Helsingborg gick vidare till Champions Leagues gruppspel. Sverige hade upplagan innan sett AIK ta sig hela vägen fram till gruppspelet men väl där blev det tufft då Gnaget stötte på motståndare som Barcelona, Arsenal, Fiorentina samt det uppenbart korrumperade domarsvinet, Alan Sairs.

Helsingborg lyckades förvisso vinna en gruppspelsmatch och man tog även en imponerande poäng borta mot Bayern München men efter 1-4 mot PSG avslutades fadäsen med förnedrande 1-6 mot Rosenborg – ett tydligt tecken på hur norsk fotboll och dess liga, i varje fall då, krossade Sveriges dito.

Länge sen sist

Mer än tio år har passerat och lag som Juventus och Valencia har slagit ut svenska mästare men för det mesta är det klassiska lingongäng vars namn är outtalbara som slagit ut våra mästarlag. Svensk fotboll skriker efter europeiska framgångar men frågan är om den drömmen verkligen är realistisk?

UEFA har förvisso ändrat rankingsystemet – till Sverige och övriga lägre rankade ligors fördel – men det känns närmast som en blöt illusion i Sahara att vi återvänder till fotbollens finrum, Champions League. Spelschemat, detta eviga sorgebarn för SvFF, bespottas ofta i tider som dessa. Ska Sverige någonsin få in en klubb i Champions League så måste man spela höst-vår precis som ute i övriga Europa. Tanken är god, kära experter och fotbollsälskare, men bor ni verkligen i Sverige när ni kläcker ur er dessa ”sanningar”? För om ni inte visste så kan jag med bestämd ton berätta för er att vi har något som kallas för ”vinter” i det här landet. Dessutom, senast jag kollade så satt det inte ett enda tak på någon allsvensk arena. Inte ens i den vildaste fantasin kan ni tuta i mig eller någon annan läsare att folk på allvar vill se allsvensk fotboll i december, januari, februari och mars, då klimatet är så iskallt att inte ens en pava whisky värmer.

Höst-vår-tesen faller således på sin egen orimlighet. Problemen är många, det handlar dels om hur svenska klubbar tränar och utbildar spelare men det handlar även om den alltid så klassiska och motverkande jantelags-mentaliteten i detta land.

Det ska vara lika för alla, och visst är det charmigt att tio olika lag kan vinna SM-guld varje säsong men det är inte fullt lika charmigt med ett teve-avtal som knappast ger storklubbarna (som lockar merparten av publiken) någon fördel – en förmån de förtjänar.

Ekonomin styr

Pengar är den övergripande boven, eller brist på densamma. Att varje svensk mästarklubb sedan IFK Göteborgs era har en urusel ekonomi spelar naturligtvis in. Ett mästarlag från Sverige spelar aldrig med samma elva som bara månader tidigare tog guld – det är ett problem och säkerligen den största bakomliggande faktorn till varför gråa dassgäng som FC Thun och Ruzomberok slagit ut svenska lag tidigare.

Malmö FF har förvisso fortfarande chansen men jag tror inte direkt Glasgow Rangers sket på sig av skräck efter mäktiga 1-1 borta mot ett färöiskt lag (!). Den skotska ligan håller i dagsläget sämre klass än på Henke Larssons ärofyllda tid men hur MFF ska lyckas har jag svårt att se även fast ett geni som Rikard Norling tränar klubben.

Det kan låta tråkigt, men det Allsvenskan behöver odla fram är ett mästarlag som i stort sett år efter år vinner serien. Kontinuitet i att vinna helt enkelt. Vilken klubb som tar den taktpinnen återstår att se men det finns fyra eller fem kandidater.

Men innan allt detta kan ske måste ett annat steg tas – bryt med SvFF och bilda en egen liga med logiska spelscheman och utan dessa konstanta bötfällanden till höger och vänster på klubbar som uppfyller varje kvot i sina arrangemang. Allsvenskan kan inte längre styras av gubbväldet från 30 och 40-talet, er tid är förbi – förnya, modernisera och gör framförallt rätt från början!

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

idag 11:09
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.