1 av 3
- Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Nebojsa Novakovic firar sitt numer klassiska lobbmål mot FC Barcelona.
2 av 3
Nebojsa Novakovic firar sitt numer klassiska lobbmål mot FC Barcelona. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Han blev San Siro-Sven för hela svenska folket.
3 av 3
Han blev San Siro-Sven för hela svenska folket. - Foto: Ola Torkelsson/SCANPIX

Lista: Ödesmatcherna vi aldrig glömmer

Inför Malmös otroligt viktiga match hemma mot Glasgow Rangers passar Nyheter24 på att lista de svenska klubbarnas härligaste ödesmatcher.


Malmö FF spelar i kväll, som bekant, en av sina viktigaste matcher på många år. Glasgow Rangers står för motståndet. Och på spel finns en biljett ut i Europa.

Vid seger är de endast två matcher från avancemang till Champions Leauge, skulle de däremot förlora nästa omgång får de kicka kula i Europas andradivision, Europa League.

Men det är inte första gången ett svensk lag har stått inför en astronomiskt viktig europamatch. Nyheter24 listar nu därför (utan inbördes ordning) några av de drabbningar som får nostalgiknölarna att bubbla som mest.

AIK mot AEK Athen

Ingen kan väl glömma inramningen på Råsundastadion den där kvällen den 25 augusti i ett stekhett Stockholm. 31 000 stod och bad till alla tänkbara gudar att 0-0-resultatet från matchen i Aten skulle förbättras.

Men ingenting verkade gå Gnagets väg. Mattias Asper som sista utpost höll stockholmarna kvar i matchen när AIK:s backlinje gjorde vad de kunde för att bli utslagna.

Sen, i den 57:e minuten, får Nebojsa Novakovic tag på bollen. Efter två lätta touch på bollen och ett stenhårt skott mot målvaktens högra stolpe brast Råsunda ut i ett gigantiskt vrål. Ett vrål som ekade hela vägen fram till slutsignalen.

Inter mot Helsingborg

Det skulle bara inte gå. Helsingborg med en drös gamlingar och än fler ungdomar lyckades besegra stora, mäktiga Inter på Olympia. Någon vecka senare var det alltså dags att fullborda miraklet framför Giuseppe Meazzas branta läktare.

Och det var där han föddes, den där klassiska San Siro-Sven. Sven Andersson hade matchen igenom agerat tegelmur mot anstormande blåsvarta bollgenier. Allt kulminerade med en straffspark från Alvaro Recobas fötter. En straffspark som den gamle hederlige Sven helt sonika stoppade från att gå över mållinjen. Resten är, som det så vackert heter, historia.

Partizan Belgrad mot Djurgården

Djurgården hade allt att vinna. Ett bra resultat i Belgrad hade bärgats. 1-1 stod det när kvalspelet anlände Råsundastadion i Solna. Återigen var det fullsatt på nationalarenan. Återigen hade Sverige läge att klättra sig närmare spel i Champions League.

Efter ett tidigt Djurgårdsmål föll så sakteligen det stockholmska korthuset ihop. När serberna hade lyckast vända och slutligen ta ledningen såg det riktigt bedrövligt ut.

Inte blev det bättre av ett helt koppel med missade målchanser. Och trots en beundransvärd slutforcering fick Djurgården lämna Solna med svansen mellan benen. Partizan Belgrad gick vidare på fler gjorda bortamål och den där svansen - den har Djurgårdsfansen fortfarande färskt i minnet.

IFK Göteborg mot Sparta Prague

Det blåvita laget från Göteborg dominerade under långa stunder svensk fotboll på 90-talet. Efter SM-guldet 1993 var det så dags för Änglarna att försöka trycka sig in i vad som sen dess förvandlats till världens mest prestigefyllda klubbturnering.

Efter förlust på bortaplan i ett kokande varmt Tjeckien ställde sig de blåvita krigarna upp framför nästan 14 000 betalande och lyckades vända på steken. Bilderna från den matchen ger än i dag gåshud när då den kommer på tals utanför Kamratgården.

Här får ni ta del av en av historiens mest underliga frisparkar, inknorrad av Mikael Nilsson hemma mot PSV Eindhoven.

AIK
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!