Asper hoppas att förra klubben MFF tar sig vidare mot Rangers.
1 av 3
Asper hoppas att förra klubben MFF tar sig vidare mot Rangers. - Foto: Bildbyrån
I samma match försöker Krister Nordin tackla undan bollen(?) av Fredrik Ljungberg.
2 av 3
I samma match försöker Krister Nordin tackla undan bollen(?) av Fredrik Ljungberg. - Foto: Jack Mikrut / AP
Match mot Arsenal på Wembley, det största Mattias Asper upplevt.
3 av 3
Match mot Arsenal på Wembley, det största Mattias Asper upplevt. - Foto: Bildbyrån

Gnagethjälten: "För mig var Wembley mäktigast"

Malmö FF kan komma ett steg närmare den stora drömmen när laget gästas av Glasgow Rangers. Nu berättar en gammal Champions League-hjälte om hymnen och känslan av att spela i världens mest prestigefyllda turnering.


AIK:s Champions League-lag 1999

Förutom Mattias Asper spelade även lirare som Krister Nordin, Karl Corneliusson, Pontus Kåmark, Thomas Lagerlöf och Andreas Andersson i Champions League för AIK 1999. Även klubbens nuvarande assisterande tränare Nebosja Novakovic och lagkapten Daniel Tjernström var med på den tiden.

MALMÖ. Under onsdagskvällen spelar Malmö för att gå vidare i Champions League-cirkusen. En svensk som redan varit där är Mjällbys målvakt Mattias Asper. Hösten 1999 blev han stor matchhjälte för sitt AIK efter att ha räddat exakt allt i det avgörande kvalet mot AEK Aten.

– Det är en fantastisk upplevelse att spela Champions League. Det är inte ofta man får spela på de stora arenorna. Turneringen är nog det största man kan vara med om som klubblagsspelare, säger Asper till Nyheter24.

"Wembley var störst"

Trots att det inte blev någon sportslig succé för "Gnaget" (en poäng på sex matcher) lämnade matcherna mot Barcelona, Arsenal och Fiorentina fina minnesbilder hos samtliga inblandade.

– Barcelona på Camp Nou och Arsenal på Wembley var så klart stort att kliva in på. För mig var ändå Wembley störst eftersom jag växt upp med engelsk fotboll, säger Asper.

Defensiven nyckeln till framgång

AIK tog sig vidare till gruppspelet genom totalt 1-0 mot AEK Aten. Och ska Malmö ta sig vidare tror inte Mattias Asper att det är värt att satsa på någon målfest.

– Nyckeln till framgång är att de har en bra defensiv. Rangers kommer att vara strået vassare i kvällens match jämfört med senast, säger han.

Den tidigare landslagsmålvakten, som också spelat i Malmö FF, tror dock att det mycket väl kan bli en svensk succé på onsdagskvällen.

– De har en jättebra chans, hemmaplan brukar vara avgörande i sådana här matcher. Jag skulle säga att de har mer än 50 procents chans att gå vidare, avslutar Asper.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!