Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hillsborough - 20 år efter olyckan

Sport | 15/04/2009 16:52

I dag hedras offren i Liverpool.

Under gårdagens kvartsfinal i Champions League mellan Chelsea och Liverpool hade de flesta spelare en svart bindel knuten kring överarmen. Detta för att hedra offren vid olyckan i Hillsborough. Vad var det som hände i dag för 20 år sedan, som orsakade 96 människors död?

Den 15 april 1989 skulle Liverpool FC möta Nottingham Forest FC i semifinalen i FA-cupen. Matchen skulle spelas på Sheffield Wednesdays arena: av tradition spelas semifinalerna på neutral mark för att inget av lagen ska ha fördel.

Många fans blev försenade till matchen, på grund av vägarbete. Det gjorde att mängden supportrar som ville in på arenan vid samma tillfälle, tio minuter innan avspark, var större än vad dörrarna kunde klara av: det bildades en "flaskhals" av fans. Man sköt inte upp avspark för att alla skulle hinna in, det resulterade i att de matchsugna fansen tryckte på. Polisen bestämde då att öppna portarna som bara används vid utgång för att släppa in alla.

Den stora mängd folk som då rusade in på den redan överfulla läktaren tryckte upp de fans längst fram mot det höga stängslet. Något som man använde på den här tiden för att hålla folk ifrån att springa in på planen och kasta in föremål. Längre bak hade man ingen aning om vad som höll på att hända framme vid stängslet, och de vakter och poliser som borde varit där framme fanns just denna match inte på plats. De flesta tittade också på matchen som redan hade börjat, och la inte märke till att fler och fler människor kämpade för sina liv vid stängslet.

Några lyckades rädda sig själva, genom att klättra över och ut på planen. Sex minuter in i matchen blåste domaren av, på inrådan från polisen. Stängslet gick till slut sönder efter allt tryck.

Supportrarna var så hårt packade att många dog ståendes, krossade mot stängslet. 94 Liverpoolfans dog på plats. En fjortonårig pojke dog på sjukhus två dagar senare, och den slutgiltiga siffran på 96 offer nåddes när Tony Bland avled efter nästan fyra år i koma. 766 skadades, och ungefär 300 av dem togs till sjukhus.

Efter olyckan fattades många beslut om säkerheten kring brittisk fotboll. Ett av dem var att slopa de höga stängslen, och göra om alla platser till sittplats, "all-seater stadiums".

Vid Anfield Road i Liverpool, lagets hemarena, finns Hillsborough memorial med namnen och åldrarna på de avlidna. Där lyser en eld som aldrig släcks. I dag hedras offren med en minnesceremoni på stadion, över 10.000 personer närvarade. Man lämnar blommor, Liverpooltröjor och halsdukar, och tysta minuter hålls i Liverpool, Nottingham och Sheffield.

Skrivet av: