Lagrell attackerar MFF:s Madsen i ny rapport

Lars-Åke Lagrell sågar dessutom Svennis agent efter förbundskaptenkrisen.


Efter många om och men blev Erik Hamrén till slut Sveriges nye förbundskapten efter Lars Lagerbäck.

Att värvningen inte gick så smärtfritt som det svenska förbundet hade hoppats på är väl ingen hemlighet, och i en färsk rapport som Lars-Åke Lagrell ska presentera i ett stormöte med samtliga nationsförbund i helgen går ordförande till hårt angrepp mot Sven-Göran Erikssons agent och Bengt Madsen. Expressen har tagit del av rapporten.

"Vårt uppdrag var att skapa en bild av hur det såg ut för alla intresserade förbundskaptenskandidater: Intresserad? Hur är Ditt avtal? Dina löneanspråk?", var enligt rapporten rekryteringsgruppens grundfrågor till de möjliga kandidaterna.

Det framstår även att namn som Sven-Göran Eriksson, Roy Hodgson, Hans Backe, Stuart Baxter och Erik Hamrén utreddes.

Baxter skrevs snabbt av som en potentiell kapten, då han ansågs som bunden till det finska förbundet. "Svennis" pekas ut som förbundets favorit till jobbet, men enligt Lagrell saboteras värvningsförsöken av den förre England-tränarens rådgivare och agent, Lars Sternmarker.

"En del av våra kontakter informerade tyvärr pressen. Värst var Svennis kommersielle agent, Lars Sternmarker, som ringde pressen hela tiden."

" Det finns många som har intresse av att kunna säga att de blivit kontaktade. Så när han ringde mig talade jag om för honom att han satte oss i en svår situation. Det var ju inte alls säkert att det hade blivit Svennis även om han hade sagt ja."

Hodgson tackade strax därefter nej till intresseförfrågan, då en klausul i hans kontrakt med Fulham hotade med en skadestånd i miljonklassen.

När sedan Hans Backe skrev på för Notts County fanns det inte mycket kvar för rekryteringsgruppen att välja mellan.

"Fanns ingen anledning att mörka"

Med alla andra kandidater bortskrivna blev Erik Hamrén det naturliga valet för rekryteringsgruppen med Lagrell i spetsen. Ordföranden menar att de flesta ledamöterna hade uttryckt sig positivt om Hamrén.

"Vår naturlige huvudkandidat. Vid Förbundsstyrelsens första sammanträde noterade jag att de flesta uttalade sig för Hamrén (och det var också detta som gjorde att vi la ner så mycket jobb för att få just Erik). Vi gjorde ingen kandidatlista – men ledamöternas uttalanden var tydliga för mig."

Kritiken från Rosenborg BK efter bilden där Lagrell tillsammans med Hamrén poserar framför kameran väntade inte. RBK-ledningen menar att Lagrell ska ha riggat bilden för att pressa Hamrén till att tacka ja till jobbet som förbundskapten. Den norska klubbens direktör Nils Skutle menade även att det svenska förbundet medvetet inte hade informerat klubben om mötet.

"”Lasse (Richt) planerade mötet med Erik och det hela slutade med att Erik sa: ’Ja, jag är intresserad och jag ska informera Rosenborg om att jag på måndag ska träffa Lars-Åke.' Eftersom varken Erik eller jag har för avsikt att göra något kriminellt hindrar vi inte fotografen. Fanns ingen anledning att smita eller mörka. Jag var där för att värva Erik och han var intresserad.”

Kritiken från Madsen

MFF-bossen Bengt Madsen, som tidigare jobbade vid sidan om den svenske ordförande, gick trots det överraskande till attack mot Lars-Åke Lagrell. Madsen menade att det svenska förbundets gamla hederliga sättet att jobba inte längre fanns och att de försökte gå bakom ryggen på Rosenborg. I rapporten går Lager till motangrepp:

"Bengt Madsen passar på att gå till angrepp mot mig – ’dom har gått bakom ryggen på Rosenborg’ – och här startade alltsammans."

Efter väldigt hårda förhandlingar till RBK först var motvilliga att låta Hamrén gå från klubben. Men när sedan tränaren själv erkände att han ville bli Sveriges nye förbundskapten öppnades dörrarna. Den norska klubben hamnade då i en situation med en tränare som ville lämna.

"Det blev en kompromiss. Vi betalade Rosenborg för att Erik ska vara förbundskapten i Sverige i kombination med att han fortsätter för Rosenborg fram till den 1 september, då han helt övergår till Svenska fotbollförbundet", står det i rapporten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.