Speed i Newcastle-tröjan år 2004.
1 av 2
Speed i Newcastle-tröjan år 2004. - Foto: Jon Super/AP/SCANPIX
Gary Speed blev 42 år gammal.
2 av 2
Gary Speed blev 42 år gammal. - Foto: Jon Super/AP/SCANPIX

Gary Speed död - tog sitt eget liv

Premier League-legendaren hittades hängd i sitt eget hus.


Granskningen om den psykiska ohälsan

Nyheter24 har granskat den psykiska ohälsan som finns inom sportvärlden, och varför så få vill tala om det. Här kan du ta del av alla artiklar i granskningen:

Klas Ingeson om tabun kring psykisk ohälsa i sportvärlden.

Ehrnberg: "Jag är en post-traumatisk Humpty-Dumpty".

Världsstjärnan om depressionen: "Var på väg mot lejonen".

Psykologen: "Myten om den välmående idrottsmannen är fel".

Henrik Rydström: "Elitidrotten äter upp dig".

CHESTER. Brittisk fotboll skakas av ett dödsfall. Den Walesiske förbundskaptenen Gary Speed hittades död i sitt eget hus, skriver förbundet på sin hemsida.

Enligt Daily Telegraph tyder allt på att Speed tog sitt eget liv.

– Det finns inga misstankar om brott kring dödsfallet. Familjen har bett att de lämnas i fred för att sörja i denna svåra tid. Ett uttalande från familjen kommer att släppas vid ett senare tillfälle, men inte i dag, säger en talesman från polisen i Cheshire, enligt tidningen.

Den psykiska ohälsan i sportvärlden

Tidigare under veckan har Nyheter24 granskat den tabu som råder inom sportvärlden. Där ett välpolerat yttre är viktigare än ärlighet till sina kollegor. Psykologen Johan Fallby berättade för Nyheter24 att:

– Bilden av att elitidrottaren är mer välmående än den genomsnittliga populationen - den är sannolikt felaktig.

Den tyske landslagsmålvakten Robert Enke tog sitt liv den 10 november 2009. Sedan dess har tre NHL-spelare begått självmord: Rick Rypien, Derek Boogard och Wade Belak.

Lämar efter sig fru och två barn

På söndagen kom alltså ett nytt tragsikt fall där en idrottsprofil tog sitt eget liv. Gary Speed blev 42 år gammal. Han lämnar efter sig fru och två barn.

– Vi riktar våra djupaste sympatier och kondoleanser till familjen, skriver förbundet på sin hemsida.

Owen: "Kan inte förstå det"

Manchester Uniteds anfallare Michael owen bodde precis intill Gary Speed i Chester. Han är knäckt över grannens bortgång.

– Jag kan bara inte förstå nyheterna om Gary Speed. Vi vinkade åt varandra för några dagar sedan när vi släppte av barnen vid skolan, skriver Owen på sin twitter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.