Sverige klarade pressen

Sveriges skrällar stod emot.

Skrällen kom innan matchen: Rasmus Elm, Samuel Holmén och Adam Johansson skulle spela. Matchen slutade till slut 0-0, och man får säga att Lagerbäcks överraskning gick hem hyfsat. Man har framför allt gjort det man var ute efter: hålla portugisen stången.

Elm var bra. Holmén likaså, under första halvlek. Sverige inledde tufft och friskt. Långt inkast från Elm och Holmén skruvar ett skott utanför: Sveriges första fina målchans. Ronaldo nära friläge som Majstorovic löser föredömligt.

Isaksson var vaken i inledningen och fick arbeta, en halvtimme in avvärjde han ett inlägg lite väl halvdant, annars en fullt godkänd insats. Även om hjärtat gärna åker upp i halsgropen så fort han måste göra ett ingripande.

Backlinjen stod inför en ordentlig utmaning, och Adam Johansson fick uppdraget att möta Cristiano Ronaldo, utsedd till världens bästa fotbollsspelare två år i rad. Man har gjort ett hårt jobb defensivt. Johansson gör ett misstag under första halvleken, och det leder till Ronaldos största målchans. Ett misstag som Mellberg städar upp efter med en mycket resolut brytning när Ronaldo försöker avancera till skottläge.

Mittbacksparet är lysande, att vara liten och ettrig går inte i den här matchen: det är portugiserna så det räcker. Stora Majstorovic och Mellberg stod i vägen, bokstavligt talat. I vägen för bollar, i vägen för spelare. Men att Portugal inte stoppas högre upp i planen är oroande. De har kommit in i straffområdet alldeles för många gånger.

Portugal har ramlat lätt några gånger, annat var inte att vänta, och Ronaldo, Pepe och company har viftat skrikit och sett missförstådda ut. Domaren står ändå emot den skrikande och visslande hemmapubliken. Inramningen i Porto är magnifik.

Hårt jobb defensivt, men lite mer vilja offensivt behövdes i andra halvlek. Och i någon mån fick vi just det. Portugal fortsatte pressa och hade flera bra chanser, framför allt genom Deco med två livsfarliga skott, och Ronaldo med en farlig bössa. Något mål blev det ändå inte. Majstorovic och Mellberg stod upp bra hela matchen mot rappa portugiser och trots att vi skapade föga framåt kändes spelet allt mer stabilt ju längre matchen led. Poängen är välförtjänt även om Portugal säkerligen känner sig besvikna.