Victor Nilsson Lindelöf.
1 av 4
Victor Nilsson Lindelöf.
Lindelöf i vårens Champions League mot Bayern München.
2 av 4
Lindelöf i vårens Champions League mot Bayern München.
Nilsson Lindelöf – en startman för Sverige i EM?
3 av 4
Nilsson Lindelöf – en startman för Sverige i EM?
Sveriges startelva mot Tjeckien i mars.
4 av 4
Sveriges startelva mot Tjeckien i mars.

Nilsson Lindelöfs undgomstränare i Västerås: "Borde stanna tio år i Benfica och få en staty"

Victor Nilsson Lindelöf har gjort en remarkabel resa det senaste året och har mängder av europeiska toppklubbar efter sig. Rådet han får av sin gamla ungdomstränare i Västerås IK är dock att stanna i Benfica.


Ingen har undgått den otroliga resan som Victor Nilsson Lindelöf gjort det senaste året. Från reserv i U21-EM till startspelare och en nyckel på vägen till guldet. Från läktaren i Benfica till ordinarie och en stöttepelare i klubbens dubbel. Och som grädden på moset en plats i Sveriges EM-trupp som i detta nu förbereder sig inför mästerskapet.

Efter blott fyra månader som ordinarie i Benfica har det redan börjat talas om klubbar som Real Madrid, Barcelona, Manchester United och Juventus. Summorna sträcker sig upp emot 400 miljoner kronor och Nilsson Lindelöf är uppenbart ett hett villebråd på marknaden bland mittbackar.

Nyheter24 tog kontakt med Västerås SK, som var klubben Lindelöf representerade innan flytten till Benfica för fyra år sedan.

– Vi gratulerar till dubbla guld i Portugal och platsen i EM-truppen. Vi är otroligt stolta att ha fostrat en sådan framgångsrik spelare, säger klubbens ordförande Bengt-Åke Nilsson.

Det pratas om enorma summor för Victor om han lämnar Benfica. Vad betyder det för Västerås SK?

– Man tror inte det är sant när man hör ryktena och vilka summor det rör sig om, men det är bara spekulationer. Av ren princip väljer jag att inte kommentera något i detalj. Det finns en sekretessklausul i kontraktet med Benfica som gör att vi inte pratar om innehållet. När saker händer kommer vi offentliggöra.

Har hans framgångar i Benfica inneburit någonting för er än så länge?

– Nej, ingenting av ekonomisk betydelse, säger Bengt-Åke Nilsson.

Nilsson Lindelöf tog sina första fotbollssteg i klubben IK Franke, innan han hunnit representera såväl Västerås IK som Västerås SK. Hans ungdomstränare från VIK, Anders Barklund, är i dag bosatt i Portugal och har frekvent kontakt med sin gamla träningselev.

– Framför allt träffades vi mycket under hans första tid här, då han bodde själv. Nu har han ju tjejen med sig och det blir inte lika ofta.

Hur var han som ung spelare?

– När han kom till oss (Västerås IK) var han klart bäst i årskullen. Han hade fötterna på jorden, var en bra lagkompis och gav alltid hundra. Redan då ett föredöme.

Trodde du han skulle gå så här långt?

– Det stod väl klart tidigt att han skulle bli bra och kunde gå långt, men det var omöjligt att veta att det skulle leda till landslaget. Det är enormt stort.

Det är mycket snack om framtiden nu. Vad råder du Victor att göra?

– Jag tycker han ska spela minst ett år till i Benfica. Det är klart det är lockande för vilken spelare som helst om Real Madrid skulle vara intresserade, men det är mycket rykten. Jag har sagt till Victor att "stanna tio år i Benfica så kommer då få en staty utanför arenan bredvid Eusebio". Han borde i alla fall stanna och utvecklas, för fyra månader sedan var han inte ens ordinarie.

Victor Nilsson Lindelöf har startat Sveriges tre senaste landskamper. Det återstår att se om han även är en del av den elva som kliver ut på Stade de France i Paris i EM-premiären mot Irland den 13 juni.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Lindelöf ska starta Sveriges EM-premiär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.