1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Shaaban: "Jag har varit jäkligt sugen"

Han har varit en vända i Arsenal, briljerat i landslaget och räddat bollar från de allra största stjärnorna. År 2010 är det Superettan som gäller för Rami Shaaban. Nyheter24 har pratat med den erfarne målvakten om de första träningspassen, nya utmaningar, krissäsongen i fjol och mycket mer.


Vägen tillbaka till fotbollens finrum i Sverige har börjat för Hammarby. I veckan körde laget igång sin försäsongsträning, anförda av ett nytt tränarpar - Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist.

– Vi körde vårt första bollpass ute på Bosön på fredagen. Det var en lugn start, mest målvaktsträning. Hade det varit mitt i säsong hade det varit ett softarpass. Men man var lite stel, det var man. Vi har ju kört lite fyspass innan det, säger Rami Shaaban.

34-åringen drogs med skadeproblem under stora delar av förra säsongen. Men nu är kroppen i dugligt skick och Rami har längtat efter att få börja lira igen.

– Jag har varit jäkligt sugen. Jag har inga allvarligare skavanker. De flesta i truppen känner nog av lite att vi precis har börjat igen. Det får gå några veckor, så får man bli av med träningsverken.

Vad har du fått för intryck av det nya tränarparet?

– Vi började i måndags. Första veckan har vi mest kört massa tester och haft lite möten. De är olika som personer, så det ska bli spännande att se hur det går. Det är lite för tidigt att uttala sig mer. "Borken" verkar kräva strikt diciplin, vilket jag personligen tycker är bra. Det handlar om att få ett bra samarbete och flyt.

Att säga att tränarna knappt hunnit presentera sig är inte att ta i. Med andra ord har man inte kommit speciellt långt med planerna inför den kommande säsongen.

– Vi har inte pratat om hur vi ska spela eller så. Vi får se om vi får in några nya spelare och vilka som går. Tränarna har knappt kommit igång. Jag tror att vi kommer gå in på målsättningar och sådant om några veckor.

Du har spelat i England, bland annat i Arsenal. Nu är det Superettan som gäller. Det måste vara en annorlunda utmaning?

– Jag gillar utmaningar. Jag hade inte sagt nej till allsvenskan, men det här är mitt jobb. Jag kom till Hammarby för att satsa. Sedan har det inte fungerat som det skulle. Ekonomin har varit ett problem och massa andra saker.

"En spiral som vi inte lyckades ta oss ur"

2009 var ett kaosartat år för Hammarby. Tränaren Tony Gustavsson fick gå, styrelsen splittrades och resultaten på planen påverkades. Det slutade som bekant med degradering. Och Rami berättar att det var omöjligt att som spelare inte bli inblandad i cirkusen utanför plan.

– Det är klart att man blivit inblandad, det går inte att komma ifrån. Vi har haft möten och situationen titt som tätt som tog en stor del av tiden. Det är tråkigt att det blev som det blev, inte bara hur reslutaten blev, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt individuellt hur man tar sånt här. Det blev en spiral som vi inte lyckades ta oss ur. Vi försökte och försökte, men det gick inte.

Har du tänkt något på landslaget?

– Även om man var med i landslaget så är det är inget som jag går och tänker på nu. För mig handlar det först om att bidra i Hammarby. Jag sa det direkt efter EM. Nu är det försäsong och jag vill bygga upp mig och kroppen. Men det ena gör ju det andra.

Vad tycker du om Erik Hamén och Marcus Allbäck?

– "Mackan" känner jag ju från tiden i landslaget. En jättetrevlig kille, bra för landslaget. Erik har jag bara hört gott om om jag ska vara ärlig. Så jag tror att det blir en kanonlösning.

Shaaban är aktuell med ett jobb som expertkommentator för Eurosport under Afrikanska mästerskapen. En turnering som på fredagen skakades av en stor tragedi då Togos spelarbuss blev beskjuten med maskingevär av angolanska rebeller.

– De ringde från Eurosport och berättade om det. Helt otroligt.

Hur ser du annars på jobbet?

– En kul grej att göra vid sidan om. Jag tror att det blir en väldigt spännande turnering.

Läs Ramis blogg här på Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!