Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kaos i fotbollssverige: Örgryte går i konkurs

I mitten sitter Lars Ranäng som fattade beslutet att förlägga det klassiska laget i konkurs.
1 av 2

I mitten sitter Lars Ranäng som fattade beslutet att förlägga det klassiska laget i konkurs.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

2 av 2

PERNILLA WAHLMAN / SCANPIX

Sport | 11/02/2011 15:59

Det råder ett ekonomisk klimat i svensk elitfotboll som är allt annat än positivt. Malmö visade upp miljonförlust trots SM-guld, Bajens ägare har inte skjutit in mer pengar och nu går det klassiska Göteborgslaget, Örgryte, i konkurs.

GÖTEBORG. Att det råder stort ekonomiskt kaos i den svenska elitfotbollen har varit vida känt under ett par år vid det här laget. Under torsdagen kunde Nyheter24 avslöja att Hammarby Fotboll AB:s minoritetsägare, AEG, inte skjutit in de extra pengar som företaget utlovat.

Nu kommer nästa dråpslag för den svenska fotbollen.

Det klassiska laget Örgryte och dess bakomstående finansiella bolag, Örgryte Fotboll AB, har gått i konkurrs rapporterar Göteborgs Posten.

Det har länge varit på tapeten att Göteborgslaget skulle avveckla, men den stora frågan har varit hur klubben skulle omstrukturera sin verksamhet.

Ordföranden Lars Ranäng valde helt enkelt att förlägga företaget i konkurs. Något som enligt klubbens officiella hemsida inte kommer att påverka varken junior eller seniorverksamheten.

Alla som är anställda i företaget kommer att bli av med jobbet. Den skuldtyngda klubben har fodringar ute på upp mot 4 miljoner kronor och de sammanlagda skulderna beräknas vara drygt 20 miljoner kronor.

Enligt uppgifter är den kortsiktiga lösningen att förlägga elitsatsningen på fotbollsklubben Qviding som sedermera kommer byta namn till Örgryte. Lösningen gör att laget därmed kan fortsätta spela i superettan.

Frågan är hur långt den här ekonomiska utvecklingen kan gå. Är det en kollaps av episka proportioner vi vittnar till nu? Eller är det bara steg i den socialevolutionära utslagsprocessen vi valt att kalla kapitalism som tar sina ytterligare offer?