Nyheter24 avslöjar: SvFF hävdar att ekonomin ser ljust ut

- 11/02/2011, 18:50 -
Förbundet verkar ha tappat den ekonomiska bollen.

Förbundet verkar ha tappat den ekonomiska bollen.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Svensk fotboll har senaste tiden drabbats av den ena ekonomiska knocken efter den andra. Nu hävdar Svenska Fotbollförbundet att fotbollssverige fortfarande mår bra.

STOCKHOLM. Örgryte förlades som bekant i konkurs under fredagseftermiddagen. Skulderna uppges vara i 20-miljonersklassen och mängder av obetalda räkningar tvingade den anrika klubben att lägga ner verksamheten.

Under en lång tid har Nyheter24 rapporterat om den direkt urusla situationen som svensk elitfotboll befinner sig i.

Malmö FF vann SM-guld och visade upp en förlust på drygt 30 miljoner kronor. AIK höll sig kvar i allsvenskan och tvingades till nyemission.

Hammarby blev lovade guld och gröna skogar, men har fortfarande inte fått se några miljoner. AEG har stått handfallna i sitt löfte. Något som gjort det svårt för Hammarby att värva spelare de önskat, exempelvis Björn Runström.

Två olika perspektiv

Nu bekänner Svenska Fotbollförbundet att de länge haft koll på Göteborgslaget trasiga ekonomi.

– De har under många år behövt externt kapital för att upprätthålla elitlicensen, säger SvFF:s chefekonom, Kjell Sahlström, till Nyheter24.

Hur kommer det sig att Örgryte gick i botten?

– De fick helt enkelt inte in de pengar som krävdes för att hålla skutan flytande, fortsätter han.

Vad som framkommit i Örgrytes kollaps är att klubben har skulder som uppgår till 20 miljoner kronor, vilket innehåller mängder med obetalda fodringskrav och skatteskulder.

Men efter klubben gått under tillkännager ÖIS:s pressansvarige att konkursen inte kommer vara begränsad till Göteborg.

"Tyvärr är inte Örgryte Fotboll AB:s problem ett enskilt problem. Att driva elitidrott med vikande inkomster är alltför vanligt i hela Sverige och risken är uppenbar att fler kommer att följa Örgryte Fotboll AB:s öde."

Något som förbundet inte är beredda att hålla med om.

– Det ser för övrigt relativt ljust ut i den svenska elitfotbollen. Klubbarna håller sig över ytan, mycket tack vare just externa kapitalinsättningar, säger Sahlström till Nyheter24.

– Det är klart att vi inte kunde förutspå Örgrytes undergång. Varje år har de ju fått nya pengar.

Finns det några andra föreningar som lever farligt?

– Nej, inte som jag ser det.

Men Malmö visade upp en förlust på i runda slängar 30 miljoner?

– Jo, det är vi medvetna om. Men samtidigt är klubben kanske Sveriges rikaste. De har väldigt mycket eget kapital och ligger absolut inte farozonen.

Det finns ett gammalt talesätt som gör gällande att politiker endast talar ärligt efter det att de har avgått. Något liknande kan man nu se inom Örgryte:

"Minskande publik, försämrad internationell marknad och utflödet av talanger till våra grannländer, gör det allt svårare att få ekonomin att gå ihop." skriver de på sin hemsida.