De omtalade metalldetektorerna ska än en gång användas i en så kallad "högrisksmatch".
1 av 3
De omtalade metalldetektorerna ska än en gång användas i en så kallad "högrisksmatch". - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
Funktionärerna uttryckte sitt missnöje med de nya "larmbågarna". Även IFK Norrköping har undersökt effektiviteten hos detektorerna och funnit att de inte kan spåra pyroteknik.
2 av 3
Funktionärerna uttryckte sitt missnöje med de nya "larmbågarna". Även IFK Norrköping har undersökt effektiviteten hos detektorerna och funnit att de inte kan spåra pyroteknik. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
I kväll är det Bajen Fans tur att gå igenom detektorerna då de ställs mot Åtvidaberg.
3 av 3
I kväll är det Bajen Fans tur att gå igenom detektorerna då de ställs mot Åtvidaberg. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Snutens krav väcker avsky - "Fullkomligt vansinnigt!"

De omdiskuterade metalldetektorerna som dyker upp i Östergötland får oerhörd kritik från deltagarna.


Polisen visste att "larmbågarna" var båg

IFK Norrköping undersökte de aktuella metalldetektorerna och fann att de inte fungerar som polisen hävdat.

"Larmbågarna" kan inte identifiera pyroteknik, information som Norrköping även förmedlade till Östergötlands polismyndighet. Dock fick de aldrig något svar och tvingades därmed spendera 300 000 kronor på teknik som inte fungerade.

Läs mer här!

ÅTVIDABERG. Under måndagskvällen drabbar Åtvidaberg och Hammarbys IF samman i ett riktigt klassiskt möte. Fotbollsfesten, som både hemmalagets fans och de tillresta stockholmarna sett fram emot, dämpas dock av polisens beslut om de så kallade

Östergötlands polismyndighet tvingar alltså ÅFF att hyra in så kallade "larmbågar" utanför Kopparvallen. Tanken är att dessa ska upptäcka "bangers" och annan pyroteknik.

Men som Nyheter24 avslöjat fungerar metalldetektorerna inte alls när det kommer till att spåra krut och annat brännbart material. Och nu rasar Åtvidabergs ordförande Jan Svensson än en gång.

– Det här kostar oss väldigt mycket pengar för en sån liten klubb som vi ändå är. Mellan 50- och 60 000 kronor tvingas vi betala för något som tydligen inte ens fungerar, säger han till Nyheter24.

Stefan Mann (polismästare i Östergötland) uppger att beslutet kommit efter att han, tillsammans med sina kollegor, läst många insändare i lokalpressen där östgötar uttrycker ett obehag inför att gå på fotboll?

– Det är uppenbart att Stefan Mann inte går på fotboll för det här är fullkomligt vansinnigt. Ta Hammarby till exempel, för mig finns det inget som helst argument för att detta ska vara en högriskmatch. Bajen har skött sig hela säsongen och inte sysslat med pyroteknik inne på arenorna.

Bajen Fans vice ordförande Gustav Gelin är även han kritisk mot östgötapolisens beslut om att klassa Åtvidaberg mot Hammarby som en högriskmatch.

– Hammarby har inte haft några som helst problem med varken bengaliska eldar, knallskott eller andra typer av stök på läktarna under de två senaste åren. Och Åtvidaberg är knappast någon av våra större antagonister, säger han till Nyheter24.

Vad tror du metalldetektorernas inträde i svensk fotboll kan få för konsekvenser?

– Jag tror och hoppas att detta infall bara är ett tillfälligt snedsprång. Metalldetektorer stoppar inga knallskott. Det enda som händer är att redan fattiga fotbollsklubbar blir ännu fattigare och att publiken blir missnöjd eftersom det lär ta längre tid vid insläpp etc.

Enligt Jan Svensson uppskattas 500 hammarbyare komma till matchen. En siffra som sjönk väsentligt i och med att TV4 flyttade på matchen från en lördag till en måndag.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!