Frågan är om Petter Furuseth och de andra spelarna kan leverera en kväll som denna?
1 av 2
Frågan är om Petter Furuseth och de andra spelarna kan leverera en kväll som denna? - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Andreas Dahl personifierar på denna bild vad Bajensupportrarna känner på läktarplats.
2 av 2
Andreas Dahl personifierar på denna bild vad Bajensupportrarna känner på läktarplats. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Ehrnberg: "Känslorna bör klassas som barnförbjudet material"

KRÖNIKA. Sällan blir det mer uppenbart vad det innebär att vara fotbollssupporter, som när vemodet lägger sig likt en ogenomtränglig hinna över tillvaron och omvärlden försvinner i onyktert töcken. Bajen måste vinna, och det vet fansen.


Läs Nyheter24:s uppladdning inför matchen

Här kan ni läsa vad den förra vd:n säger om kvällens match mot Jönköping Södra.

Ta även del av vad Bajen Fans ordförande, Jakob Uddeholt, har att säga om tillställningen som ikväll utspelar sig på Söderstadion.

Vid skrivande stund förföljs jag av en slags svart prick på min skärm, en pixel som inte fattat att den ska sprida ljus och lycka i min tillvaro. Den verkar inte ha förstått att jag försöker tänka på något annat en dag som denna.

Jag stirrar på den där förbannade pricken och den tittar tillbaka med ett förvånat uttryck - som om pricken inte greppar det ångestladdade töcken som tagit ett grepp om mitt medvetande. Känslan liknar den när man stirrade på sina fornstora hjältar i pojkrummet och grät en skvätt för att de inte förstod hur mycket vi älskade dem.

Det går att ta på vad det innebär att vara supporter

Man kan tillskriva kvällens match mellan Hammarby och Jönköping Södra vilket Ingemar Bergman-manus man än behagar. Drabbningen dryper av "Den unge Werhters lidande", den skälver av dräpande dödsryckningar en söndagsmorgon efter påtagligt för många öl. Blicken är suddig, man känner en viss ängslan, man vill inte läsa SMS, man vill inte följa nyhetsflödet. Rädslan för en TT-flash om ett avbräck är för stor.

Sällan blir det bättre gestaltat vad det innebär att känna sympatier för en fotbollsförening, än vad man under måndagskvällen kan beskåda i en Sovjetliknande gryta söder om Stockholm.

Man kommer att kunna skåda mängder med Bajensupportrar som inte skulle missa matchen för något i världen, men när de väl är där gör allt de kan för att inte se själva matchen. Varenda motståndarhörna förvandlas till ytterligare en kanyl fylld med smärta som trycks rätt in i hjärtat. Var gång domaren sätter pipan mot munnen väller värken över de närmast sörjande. När de grönvita inte har bollen bör det som utspelar sig på gräsmattan klassas som direkt barnförbjudet material. Orden kommer definitivt att vara det.

Så mycket känslor kommer matchen att skapa.

Allt satt på sin spets

Matchen kommer att betyda vånda, vemod och vansinnesdåd. Den innehåller redan rädsla, framtida av ruelse och en touch av "Requiem for a Dream". Det kan bli förlust, förståndsförlorade fans och ett avslut signerat "Falling Down". Med andra ord kan vad som helst hända. Det kan gå så långt att vi ser en ny mental Werther-effekt sprida ut sig i folkhavet.

Den där pricken på skärmen kan betyda exakt vad som helst. Men hjältarna i pojkrummet blev inte upphängda där för vad de uträttade i medvind. Som supporter är det kvällar som denna man bävar för, men morgondagen kan bli en sådan dag man lever för.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

1 timme sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

2 timmar sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

2 timmar sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

3 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

3 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.