Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eriksson: "När Cratz tvingades bort fattade jag att vi skulle greja det"

- 21/10/2011, 11:28 -
1 av 5

Scanpix

2 av 5

Scanpix

3 av 5

Scanpix

4 av 5

Bildbyrån

5 av 5

Bildbyrån

I dag är det tio år sen Hammarby säkrade SM-guldet. Lasse Eriksson berättar om guldsäsongen, lagkamraterna och sin relation till Bajen i dag.

STOCKHOLM. För tio år sen gjorde han sista hemmamatch på Söderstadion. I samma match var målvakten Lasse Eriksson med och säkrade SM-guldet, det första och såhär långt enda för Bajen.

Är den här dagen speciell för dig på något sätt?

- Haha, ehm, ja. Det var ju tio år sen vi tog SM-guld med Hammarby. Om det var det du tänkte på, säger han till Nyheter24.

Kommer du uppmärksamma det på något sätt?

- Du, jag hade faktiskt glömt bort fram tills att du hörde av dig. Så, nej jag har inte planerat något speciellt, haha.

"Jag tänker på det än i dag"

I dag är han målvaktstränare i landslaget. 2001 var han lagets ålderman tillsammans med Hans Eskilsson i ett Bajen som överraskade.

- Vi var ganska nederlagstippade från början, men vi hängde med rätt bra och sen efter sommaren kände vi att vi hade chansen. Jag, personligen förstod att vi hade chansen ungefär samtidigt som Sören Cratz fick meddelat att han inte skulle få träna Bajen året efter, säger Eriksson och fortsätter:

- Eftersom att beslutet att ta bort en tränare som var på väg att göra något riktigt bra, så blev känslan: "Här minsann ska vi knyta näven ännu hårdare och se till att vi verkligen tar guldet".

Den 21 oktober gästade Örgryte, Söderstadion. Vid en vinst skulle guldet vara klart för Söderbröderna. Göteborgarna tog ledningen men bajen svarade med mål av Andreas Hermanssson, Jonas Stark och den unge talangen Kennedy Bakirciglü - som avgjorde matchen med 3-1 målet.

- Att få säkra guldet i sin sista hemmamatch, det var stort. Det är något man tänker på än i dag. Det är absolut en av de största upplevelserna i min karriär.

"Jag trivs i rollen som glad supporter"

I dag har Lasse Eriksson bra kontakt med guldhjältar som Hans Eskilsson och nuvarande tränaren Roger Sandberg. Då och då stöter han på spelare som Christer Fursth och Andreas Hermansson. Guldmålvakten beskriver det som att han har "god insyn" i föreningen som han tidigare jobbade med.

- Jag följer med bra, ser i princip alla matcher och jag vet hur tongångarna är i klubben eftersom jag pratar med folk som är involverade då och då. Samtidigt är jag inte lika insatt som jag var när jag jobbade med Hammarby.

Lasse Eriksson jobbade med klubben, som han började spela i som tolvåring, fram till säsongen 2009 då han fick sparken från sin roll som "fotbollsansvarig".

- I dag är jag en glad hängiven supporter som hänger mig åt bajen på samma sätt som alla andra på läktaren.

Är den rollen något du är nöjd med?

- Absolut, absolut. Det är skönt att kunna vara engagerade som en supporter och inte som en anställd. Jag jobbade i klubben i 20 år, det var jättehärliga år med både med och motgångar och mycket roliga minnen. Men att i dag kunna följa det med andra ögon och kunna bli glad när det går bra och lite ledsen när det går dåligt - för att sen släppa det, det känns ganska skönt faktiskt.

På lördag spelar Hammarby en avgörande match mot Ängeholm borta. Lasse Eriksson ska se den... såklart.

- Jag tror de fixar det. Hammarby vinner och slipper kval.