1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Sponsorflykt hotar Assyriska - Scania: "Vi hade brutit samarbetet"

NYHETER24 ALVSLÖJAR: Enligt åtalet i "Fotbollsmordet" hade både spelare och ledare från AFF kopplingar till kriminella X-team - något som sponsorerna Scania och Astra Zeneca ser allvarligt på.


Familjen Moussa och X-team

Mellanbrodern Dani Moussa var, innan han dömdes till fängelse för bland annat narkotikabrott, president för bandidos undergrupp X-team.

Bröderna Yaacoub och Eddie Moussa misstänks ha kopplingar till MC-gänget och ska ha misshandlat och hotat medlemmar från det rivaliserade gänget "Södertäljenätverket".

Äldste brodern Yaacoub var Assyriska FF:s lagledare och var en maktfaktor i den assyriska/syrianska världen med respekt från båda sidor. Enligt Länstidningen i Södertälje sågs han som en problemlösare.

Bröderna Moussas avrättning ska enligt polisen ha varit en avrättning. 

SÖDERTÄLJE. I tisdags kom åtalet i det uppmärksammande "fotbollsmordet" där avslöjas det att Assyriskaspelaren Eddie Moussa och ledaren Yaacoub Moussa som sköts ihjäl var involverade i det kriminella MC-gänget X-team, Bandidos undergrupp. Uppgifter som kommer som en nyhet för lagets huvudsponsor Scania.

- Det här hade vi ingen aning om, säger Göran Boman som sköter sponsorfrågorna på företaget och fortsätter:

- Hade vi vetat om det här då hade vi brutit samarbetet direkt, vi har stadgar för föreningarna vi sponsrar och det här följer verkligen inte det.

Polisens spaningsledare i målet vill inte utesluta att det fortfarande finns kriminella element aktiva inom Södertälje-fotbollen. Och Scania kommer gå till botten med det här.

- Jag kan säga såhär: Vårt samarbete löper ut vid årsskiftet och självklart kommer vi ta upp det här med Assyriska.

Vad händer om det fortfarande finns kriminella personer i föreningen?

- Det där är en hypotetisk fråga. Men i så fall kommer vi inte fortsätta att sponsra Assyriska.

Även lagets andra stora sponsor Astra Zeneca kommer att vidta orsaker.

- Vi ser mycket allvarligt på det här och kommer prata med Assyriska om det här, säger Tobias Olsson, som ansvarar för företaget i närområdet, till Nyheter24. 

"Vi har lagt det här bakom oss"

Assyriska FF:s klubbchef Aydin Aho är fåordig när Nyheter24 når honom.

Visste ni om att bröderna Moussa var involverade i X-Team?

- Vi har blivit uppringda av flera journalister som har frågat oss om det här men vi har beslutat oss för att lägga det här bakom oss, jag kommer inte kommentera det här, säger han till Nyheter24

Polisens spaningschef vill inte utesluta att det finns fler kriminella kopplingar till fotbollen, är det något ni kommer utreda?

- Ingen har hört av sig till oss med de här uppgifterna tidigare och fram till dess kommer vi inte göra några efterforskningar.

Er sponsor Scania ser allvarligt på det här, kommer ni kunna garantera att det inte finns några kriminella kopplingar till Assyriska?

- Vi har inte hört något från dem och vi kommer som vanligt utvärdera vårt samarbete med dem vid årskiftet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

3 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.