Bajen-anhängares rasistattack på 14-årig bollkalle

- 04/06/2013, 09:53
Några Hammarby-anhängare ropade rasistiska tillmälen och kastade glasskärvor mot en 14-årig bollkalle i Sundsvall.
1 av 4

Några Hammarby-anhängare ropade rasistiska tillmälen och kastade glasskärvor mot en 14-årig bollkalle i Sundsvall.

Bildbyrån

Balotelli är en som har reagerat starkt mot rasism på fotbollsarenorna.
2 av 4

Balotelli är en som har reagerat starkt mot rasism på fotbollsarenorna.

Ap / SCANPIX

Så även Kevin-Prince Boateng som pratade i FN om hur rasismen förstör fotbollen.
3 av 4

Så även Kevin-Prince Boateng som pratade i FN om hur rasismen förstör fotbollen.

Faksimil/Youtube

Även Uefa-basen Michel Platini har försökt stävja rasismen.
4 av 4

Även Uefa-basen Michel Platini har försökt stävja rasismen.

Alik Keplicz/SCANPIX

En 14-årig bollkalle för GIF Sundsvall ska under söndagen ha blivit utsatt för rasistiska tillmälen och fått föremål kastat på sig av enskilda Hammarby-anhängare. Något som nu kan leda till en polisanmälan, enligt Expressen.

Det var under GIF Sundsvalls 1–0-seger mot Hammarby i söndags som händelserna ska ha tagit vid. 14-åringen stod bakom ett mål, och framför Bajens klack. Där fick han, enligt hans tränare i Gif Sundsvalls P99-lag Tomas Jonsson, både glasskärvor kastade på sig och höra rasistiska rop. 

Något som 14-åringen berättade för sin tränare under måndagen.

– Han är rädd när han står där. Det var ingen trevlig fotbollsupplevelse för honom, även fast Giffarna vann, säger Jonsson till Expressen.

"Ska en ung människa behöva bli utsatt för det här?"

14-åringens tränare, som publicerade ett inlägg på Facebook om händelsen, berättar att pojken var rädd under matchen – men vill inte återge vad som ropades till honom.

– Det är inte vi i Sundsvall som har gjort det här, men kan vi riskera att en ung människa ska behöva bli utsatt för det här? Och kanske dessutom när vi lever i ett samhälle där man är utsatt mer än andra i sammanhang också. Ska vi riskera att en pojke far illa av följd av att han fullföljer sitt uppdrag som bollkalle, säger han till tidningen.

Gif Sundsvall för nu en dialog med Hammarby för att ta reda på vad som har hänt. Men än så länge har klubben inte polisanmält händelsen.

– Nej, inte i nuläget. Det har vi inte. När vi har haft en dialog med alla inblandade vet vi hur vi ska gå vidare, säger Gif Sundsvalls fotbollsansvarige, Urban Hagblom till Expressen

Bajen Fans svar

Bajen Fans, Hammarbys största supportergrupp, har kommenterat det som har hänt på sin hemsida:

"Vi har tagit del av uppgifter som menar att det under söndagens match på Norrporten Arena ska ha riktats tillmälen av rasistisk karaktär från en eller ett fåtal individer i Bajenklacken mot en bollkalle från Gif Sundsvall.

Om detta stämmer så är det något som Bajen Fans tycker är oerhört ledsamt och givetvis starkt tar avstånd ifrån.

Vi ser rasismens tillbakagång på svenska fotbollsläktare de senaste 20 åren som någonting oerhört positivt. Därför är det extra tragiskt de gånger då denna företeelse gör sig påmind, om än i liten skala.

Avslutningsvis vill vi poängtera att en fotbollsklack är en dynamisk folksamling med människor från många olika åsiktsbakgrunder. Att någon häver ur sig ett ord eller en mening som är helt otänkbar för personen bredvid är något som är omöjligt att förhindra.

Bajen Fans accepterar inte några rasistiska tillmälen på våra läktare och kommer under tisdagen ta kontakt med Hammarby Fotboll och Gif Sundsvall för att gå vidare med denna fråga."