1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Nyheter24:s guide till VM: Grupp G

Nyheter24 guidar er igenom VM-slutspelets samtliga åtta grupper. I dag är det grupp G, även kallad dödens grupp, med sambalirarna i Brasilien, tunga Elfenbenskusten, bollskickliga Portugal och oerhört nederlagstippade Nordkorea.


VM-trupperna

Brasilien

Målvakter:

Júlio César (Inter)

Heurelho Gomes (Tottenham)

Doni (Roma)

Backar:

Maicon (Inter)

Dani Alves (Barcelona)

Michel Bastos (Lyon)

Gilberto (Cruzeiro)

Juan (Roma)

Lúcio (Inter) Lagkapten

Luisão (Benfic)

Thiago Silva (Milan)

Mittfältare:

Gilberto Silva (Panathinaikos)

Felipe Melo (Juventus)

Josué (Wolfsburg)

Kléberson (Flamengo)

Elano (Galatasaray)

Ramires (Benfica)

Kaká (Real Madrid)

Júlio Baptista (Roma)

Anfallare:

Robinho (Santos)

Luís Fabiano (Sevilla)

Nilmar (Villarreal)

Grafite (Wolfsburg)

 

Elfenbenskusten

Målvakter:

Boubacar Barry (Lokeren)

Aristides Zogbo (Maccabi Netanya)

Daniel Yeboah (Abidjan)

Försvarare:

Souleymane Bamba (Hibernian)

Arthur Boka (Stuttgart)

Guy Demel (Hamburg)

Emmanuel Eboué (Arsenal)

Steve Gohouri (Wigan)

Siaka Tiene (Valenciennes)

Kolo Touré (Manchester City)

Benjamin Brou Angoua (Valenciennes)

Mittfältare:

Jean-Jacques Gosso (Monaco)

Abdelkader Keita (Galatasaray)

Emmanuel Koné (International Curtea Arges)

Gervais Yao Kouassi (Lille)

Christian Koffi Ndri (Sevilla)

Cheik Ismael Tiote (Twente)

Yaya Touré (Barcelona)

Didier Zokora (Sevilla)

Anfallare:

Aruna Dindane (Lekhwiya)

Seydou Doumbia (Young Boys)

Didier Drogba (Chelsea) Lagkapten

Salomon Kalou (Chelsea)

 

Portugal

Målvakter:

Eduardo (Braga)

Daniel Fernandes (Iraklis)

Beto (Porto)

Backar:

Miguel (Valencia)

Paulo Ferreira (Chelsea)

Ricardo Carvalho (Chelsea)

Bruno Alves (Porto)

Rolando (Porto)

Ricardo Costa (Lille)

Duda (Malaga)

Fabio Coentrao (Benfica)

Mittfältare:

Pedro Mendes (Sporting)

Pepe (Real Madrid)

Tiago (Atletico Madrid)

Deco (Chelsea)

Raul Meireles (Porto)

Miguel Veloso (Sporting)

Anfallare:

Simao Sabrosa (Atletico Madrid)

Danny (Zenit S:t Petersburg)

Liedson (Sporting)

Hugo Almeida (Bremen)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) Lagkapten

Nani - (Manchester United)

 

Nordkorea

Målvakter:

Ri Myong-Guk (Pyongyang City)

Kim Myong-Gil (Amrokgang)

Kim Myong-Won (Amrokgang)

Backar:

Cha Jong-Hyok (Amrokgang)

Ri Jun-Il (Sobaeksu)

Ri Kwang-Chon (April 25)

Nam Song-Chol (April 25)

Pak Nam-Chol (Amrokgang)

Ri Kwang-Hyok (Kyonggongop)

Pak Chol-Jin

Mittfältare:

Ji Yun-Nam (April 25)

Mun In-Guk (April 25)

Pak Song-Hyok (Sobaeksu)

Ri Chol-Myong (Pyongyang City)

Pak Nam-Chol (April 25)

Ahn Young-Hak (Omiya Ardija)

Kim Kyong-Il (Rimyongsu)

Kim Yong-Jun (Pyongyang City)

Anfallare:

Hong Yong-Jo (FC Rostov) Lagkapten

An Chol-Hyok (Rimyongsu)

Jong Tae-Se (Kawasaki Frontale)

Choe Kum-Chol (Rimyongsu)

Kim Kum-Il (April 25)

 

BRASILIEN

Så tog de sig till VM: Brassarna säkrade VM-biljetten tack vare 3-1-segern över Argentina på bortaplan med tre omgångar kvar av att spela. Man radade upp nio vinster, sju oavgjorda och endast två förluster.

Taktik: Även om resultaten varit på topp då man vann kvalgruppen och dessutom tog hem Confederations Cup, har Carlos Dungas Brasilien fått enormt med kritik. Fansen sågar lagets alltför defensiva spelstil, som är väldigt olik den sambafotboll man brukar förknippa brassarna med. Dunga kräver hårt defensivt arbete från samtliga spelare, vilket han inte minst visade genom att peta Ronaldinho.

Styrka: Här finns kvalité på alla håll och kanter. Som vanligt är anfallsspelet världens kanske absolut bästa, tillsammans med Spanien, men även försvaret håller högsta klass. Julio César, som storspelat i Champions League, är en säker sista utpost.

Svaghet: Det är möjligt att Dunga gjort en stor tabbe genom att peta Ronaldinho. Visst, världens bästa spelare 2004 och 2005 är långt ifrån sin högstanivå, men vilka passningar den mannen kan hitta. Ronaldinho hade varit en perfekt joker att kasta in i leken om spelet låser fast sig. Nu har Dunga i stället valt att plocka med spelare som exempelvis Baptista. Det finns risk för att det blir för lika spelartyper och kritiken lär inte vänta på sig om någonting går fel.

Största stjärnan: Med Kakás sviktande form de senaste säsongerna har Robinho tagit över som den stora stjärnan i landslaget, fastän han haft det tungt i Europa. Men i brassarnas stjärnlag har han ett fantastiskt målfacit och brukar nästan alltid leverera. Stor publikfavorit i hemlandet.

Nyckelspelaren: Man pratar oftast om brassarnas fenomenala sambafotboll, men i år har man också extra stabilitet i målet, som vanligtvis brukar vara akilleshälen. Visar César upp samma form som på sistone blir Brasilien ohyggligt svårslagna.

Jokern: Barcelonas högerback Dani Alves är otvivelaktigt på samma nivå som landsmannen Maicon, åtminstone offensivt. Men trots det placeras han på bänken, men kan vara ett perfekt vapen att slänga in på yttermittfältet. Alves har otroliga kvalitéer.

 

ELFENBENSKUSTEN

Så tog de sig till VM: Inget landslag kunde utmana Elfenbenskusten i kvalet. Det västafrikanska landslaget förlorade inte en enda match och tog hem gruppen i överlägsen stil. Didier Drogba blev bäste målskytt med sex fullträffar.

Taktik: Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten är ett målglatt lag på gott och ont. Med fantastiska anfallsspelare blir det nästan alltid mål, men precis som så många andra afrikanska landslag har man ofta problem med försvarsspelet. Mot Portugal och Brasilien kan det bli problem, men kanske hinner Svennis få in en del nytänkande i truppen. Elfenbenskusten är dock oerhört skickliga med bollen och har en otrolig fart, vilket blir viktigt att utnyttja.

Styrka: Elfenbenskusten har en makalös offensiv med spelare som Drogba och Salomon Kalou. Även på mittfältet finns det enorm kreativitet.

Svaghet: Försvaret är inte något att hänga i granen. Med finurliga och smarta motståndare som Cristiano Ronaldo, Nani, Robinho och Kaká kan det bli tufft för Elfenbenskustens stundtals virriga backlinje.

Största stjärnan: Finns inget att snacka om här. Didier Drogba ses närmast som gud själv i hemlandet och ingen i landslaget skulle våga mäta sig med honom.

Nyckelspelaren: Arsenals Emmanuel Eboué får en nyckelroll i försvaret och kommer styra och ställa i backlinjen, framför allt om Kolo Touré placeras på mittfältet.

Jokern: Salomon Kalou är en stor talang som inte riktigt fått sitt internationella genombrott ännu. Men nu kanske det äntligen är dags. Den 24-årige Chelseaspelaren är grymt snabb och kan definitivt röra om i grytan.

 

PORTUGAL

Så tog de sig till VM: Portugal hade en minst sagt knivig väg till VM. Man lyckades säkra andraplatsen i kvalgruppen först i sista omgången, men svarade sedan för två fina insatser i Play off:et mot upphaussade Bosnien.

Taktik: Portugiserna är väldigt bollskickliga och gillar att ha majoriteten av bollinnehavet. Det blir melodfin att följa även i detta mästerskap. Mycket kortpassningsspel, men också en hel del finess och individuell skicklighet, som ska oroa motståndarförsvaren. Flera av spelarna har också bra bössor att avlossa på distans, inte minst Cristiano Ronaldo.

Styrka: Definitivt anfallet med superstjärnan Cristiano Ronaldo och talangfulle Nani, som fick något av ett genombrott den gångna säsongen i Manchester United. En bit längre bak i plan återfinns målfarliga och passningsskickliga spelare som Deco och Raul Meireles.

Svaghet: Backlinjen är Portugals akilleshäl, speciellt med tanke på flertalet skador på bland annat Pepe. Även målvaksspelet lämnar mycket att önska.

Största stjärnan: Finns inget att diskutera. Ronaldo är en av sportvärldens allra största stjärnor och alla blickar kommer ligga på honom i Sydafrika.

Nyckelspelaren: Återigen Ronaldo. Han förväntas leda laget då han är kapten, men det är givetvis hans individuella kvalitéer som imponerar allra mest. Han har ett fantastiskt skott med båda fötterna, är hyperfarlig på huvudet och har sylvassa frisparkar.

Jokern: Med oerhört bollskickliga spelare bakom sig har centertanken Hugo Almeida en lysande chans att sno åt sig lite uppmärksamhet. Werder Bremen-spelaren kan mycket väl stänka in ett par bollar i VM.

 

NORDKOREA

Så tog de sig till VM: I ett rörigt kval tog sig Nordkorea vidare till den andra och sedan den tredje kvalgruppen där länder som grannlandet Sydkorea, starka Iran och Saudiarabien väntade. Trots en del poängtapp slutade man tvåa i tabellen och gick därmed till VM.

Taktik: Då laget hamnat i "Dödens grupp" finns det inte mycket mer att göra än att parkera spelarbussen framför mål. Nordkorea har gjort det otroligt bra som ens har lyckats komma till mästerskapet, och nu gäller det helt enkelt att inte låta siffrorna rinna iväg.

Styrka: Nordkorea är ett lojalt lag som jobbar starkt ihop och har ett väldigt tätt försvar. Man höll nollan i många viktiga kvalmatcher och kanske kan man göra livet surt för någon av motståndarna i VM, åtminstone i en halvlek.

Svaghet: Det är svårt att hitta en enda svaghet att peka på, men det är långt ifrån ett landslag som håller hög klass. I nuläget är man endast rankad som Asiens 17:e bästa lag på Fifa-rankingen.

Största stjärnan:  Jong Tae-Se är en notorisk målskytt som levererat konstant i flera års tid. I landslaget snittar han ungefär ett mål varannan match och i J-League har han svarat för minst tolv mål per säsong de tre senaste åren.

Nyckelspelaren: Unge backen Ri Jun-II är Nordkoreas store kugge i försvaret och spelade faktiskt mest av samtliga utespelare i kvalet. Blir obeskrivligt viktig i VM.

Jokern: Målvakten Ri Myung-Guk har naturligtvis ett berg att bestiga i VM, men kanske kan ett par räddningar väcka hopp om poäng i Nordkorea. Håller han nollan i någon av matcherna lär han hyllas väldigt mycket. Har inget att förlora, men mycket att vinna i Sydafrika.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!