"Skönt att slå ur underläge, finns inget bättre"

Tommy Salo i en stor intervju om hockeyallsvenskan, Oscarhamns chanser och livet efter en stor karriär.


Med ett OS-guld och en mäktig NHL-karriär bakom sig har Tre Kronor-hjälten Tommy Salo gett sig in i sitt kanske svåraste uppdrag någonsin - att göra Oscarshamn till en stabil allsvenskt klubb.

– Det är viktigt att vara sig själv, man kan inte gå runt och spela någon annan. Det gäller också att vara rak som säga precis vad man tycker. Dessutom ska man få laget att fungera ihop, om alla trivs så blir det lättare att nå framgång, säger Sveriges mest meriterade NHL-målvakt genom tiderna till Oscarshamns hemsida.

Salo från Surahammar i Västmanland slog igenom med dunder och brak under OS i Lillehammer 1994. Ingen har väl glömt den då 24-årige Salos fantastiska straffräddningen mot Kanada. Sedan följde en NHL-karriär som tog honom från New York Rangers till Islanders, Edmonton Oilers och slutligen Colorado Avalanche. Däremellan hann han bidra till en av svensk hockeys värsta förluster när han fumlade in en rensning mot Vitryssland i Salt Lake City-OS.

"Kungälv ringde och jag tvekade aldrig"

Det blev början på slutet för Salo som snart flyttade hem till Sverige för en sista säsong med Modo. Men målvaktshjälten kunde inte hålla sig borta från isen. Han skrev på för Frölunda där han blev kvar två säsonger tills den unge Joel Gistedt konkurrerade ut honom. Han valde ganska snart att ställa skridskorna på hyllan - och satsa på tränarkarriären.

– Jag funderade på att gå alla tränarutbildningar och se om det kunde vara något för mig, berättar Salo som snart fick ett erbjudande:

– Kungälv hörde av sig och jag tvekade egentligen inte så mycket eftersom vi ändå bodde i Göteborg. Jag hoppade på som tränare och gick utbildningar samtidigt, berättar Salo.

Tiden i division 1-klubben blev till en början en succé.

– Vi gick framåt redan första året. Vi släppte in 40 mål mindre än vad de hade gjort året innan. Andra året tog vi ytterligare ett steg genom att ta oss vidare till allettan, men där fick vi det tufft. Den södra allettan är riktigt tuff, säger han till Oscarshamns hemsida.

"Det kvittar om det är hockey eller fia med knuff, jag vill alltid vinna"

Med- och motgångarna i karriären har hjälpt honom att bli en bra tränare säger Salo. Samtidigt har han tagit till sig det bästa från alla han jobbat med.

– Allt. Alla tränare jag haft och alla lag som jag spelat i. Jag tar med mig en bit av allt det. Dessutom har jag ganska mycket rutin och varit med om en hel del.

– Dessutom är jag en väldig tävlingsmänniska, det kommer jag alltid att ha med mig. Det kvittar om det är hockey eller fia med knuff, jag vill alltid vinna. Min fru brukar sucka och säga att jag behöver väl inte vinna allt utan kanske låta Hampus (sonen) också få göra det någon gång.

Det blev bara två år i Kungälv. Oscarshamn ringde och Salo tvekade aldrig.

– Oskarshamn hörde av sig och jag blev jätteglad men en gång. Det var egentligen ett år tidigare än vad jag hade tänkt ta ett allsvenskt lag men det är ju ändå ett naturligt steg för mig, jag vill träna ett elitserielag i framtiden, säger han till Oscarshamns hemsida.

"Det är skönt att slå ur underläge, det finns inget bättre"

Salo vill att Oskarshamn ska spela "en aggressiv hockey och aldrig ge upp". Därför tog han med sig fystränaren Lars "Maskot" Ahlqvist från Kungälv.

– Jag tycker att fysiken är en viktig del. Jag har spelat i NHL och elitserien och vet att det är oerhört viktigt att vara bra tränad. Dessutom kräver min spelidé att vi är bra tränade så att man orkar en hel säsong. Det gäller att inte ha några dalar under säsongens gång, man tar mycket poäng om man orkar hela vägen.

Det blev en förlust i premiären. Oscarshamn kämpade men Salos nya gäng kunde inte rubba på Sundsvall. Trots förlusten är Salo optimistisk.

– Det är skönt att slå ur underläge, det finns inget bättre, säger Salo som siktar på en mittenplacering:

– Det är tufft, det ser ut att bli riktigt jämnt. Det är svårt att sia om utgången, vi är inne i en väldig gissningsperiod just nu. Men vårt är att bli minst sjua.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!