- Foto: Bildbyrån.

"Det är helt otroligt"

Mora IK är laget som de flesta talar om i dagsläget när det gäller Svensk hockey. I alla fall allsvenskan. Det är kanske inte så konstigt eftersom att laget just nu är det tveklöst formstarkaste laget med hela nio raka matcher utan poängtapp. - Det är givetvis jätteroligt, säger lagets backveteran, Greger Artursson, till Nyheter24.


Dalalaget från norra Siljans strand hade en knackig inledning på säsongen då laget ofta hade problem med att orka hela vägen ut i 60 minuter i matcherna. Man befann sig länge på en mittplacering i tabellen och hade det oerhört svårt att ta sig uppåt mot högre höjder.

Men på senare tid har det gått bättre och nu har MIK nio raka matcher - utan poängtapp.
 - Det är helt otroligt och givetvis jätteroligt. Vi har funnit en stabil grund i hela laget och även om vi inte har spelat på topp alla matcher så har vi ändå vunnit till slut, säger Greger Artursson, 37, till Nyheter24.

Senast Mora tappade poäng var mot Växjö på bortais den 11:e november. Då förlorade man med hela 8-0 och för stunden så hade nog lagets tränare, Harald Lückner, en hel del att fundera över.

Men den förlusten skulle visa sig bli början på dalalagets stora vändning.
 - Tidigare under säsongen så har vi kunnat hamna i underläge med ett par mål och sedan brakat ihop fullständigt. Det var på det viset som vi åkte på väldigt stora förluster ett tag, konstaterar Artursson och fortsätter:
 - Men efter förlusten mot Växjö så har vi spelat en helt annan ishockey. Vi har pratat väldigt mycket om att vi ska åka skridskor hela tiden och kämpa för varandra även om vi hamnar i underläge, vilket jag tycker att vi har gjort. Hela laget har visat prov på en fantastisk moral och det är på det viset som vi har lärt oss att kunna vända underlägen till segrar.

Mora spelade sin sista match innan uppehållet under onsdagskvällen då man besegrade Malmö på bortais med 1-4. Det var klubbens tredje seger över Malmö den här säsongen. Nu väntar ett uppehåll på drygt två veckor mitt i lagets enormt starka form, vilket skulle kunna ses som negatvit. Men lagets backveteran är inte orolig.
 - Nej inte alls. Vi har en väldigt tunn trupp för tillfället då några spelare bland annat är borta för att spela JVM, så det är inget negativt med ett uppehåll. När matchandet väl kommer igång igen så ska vi fortsätta på samma sätt som vi har spelat den senaste tiden.

Harald Lückners trupp är i det stora hela ett lag helt utan några större stjärnor. Men enligt Artursson så behöver det inte alls vara någonting negativt.
 - Nej inte alls. Ett bra exempel på detta för egen del är väl när jag spelade i Färjestad när vi vann SM-guldet 1997. Den säsongen så var det ingen som trodde på att vi skulle kunna gå hela vägen. Men så länge man har en trupp som krigar som ett lag och där alla drar åt samma håll, så kan man gå väldigt långt.

Det var nog inte många som hade räknat med att MIK skulle vara med och kriga om direktplatserna till kvalserien efter att halva säsongen var färdigspelad. Men Artursson är inte förvånad, samtidigt som han tror att laget kan vara med och slåss även framöver.
 - Under de senaste nio matcherna så har vi verkligen visat alla som har tvivlat på oss vad vi går för och hur bra hockey vi faktiskt kan spela. Hockeyallsvenskan är jämnare än någonsin i år, men om vi är med där uppe och fightas i toppen efter halva säsongen så ser jag ingenting som inte talar för att vi ska kunna vara med där uppe även när grundserien ska summeras, avslutar 37-åringen till Nyheter24.

Här är MIK:s fantastiska segersvit:

Mora - Västerås 3-2
Troja/Ljungby - Mora 1-6
Mora - Sundsvall 3-0
Mora - Örebro 6-4
AIK - Mora 3-4
Mora - Malmö 3-2
Björklöven - Mora 1-3
Mora - Björklöven 4-1
Malmö - Mora 1-4

/
MIK
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!