Christoffer Bengtsbergs storspel bidrog till Trojas skrällseger över Leksand.
Christoffer Bengtsbergs storspel bidrog till Trojas skrällseger över Leksand. - Foto: Bildbyrån

Nästjumbon knäppte Leksand på näsan

Troja-Ljungby slåss för sin allsvenska existens. Motivationen att undvika kvalserien förde laget till en sensationell bortaseger, 5-2, mot serieledande Leksand på onsdagen. Detta efter storspel av målvakten Christoffer Bengtsberg.

Allsvenskan är jämnare än någonsin efter bantningen från 16 till 14 lag. Det gör att även lagen i botten har chansen att skaka om dem i toppen. På onsdagen var det precis vad Troja-Ljungby gjorde. I bortamötet med Leksand svarade smålänningarna för en av säsongens största skrällar i allsvenskan då man vann med 5-2.

Lekand fick ett tidigt ledningsmål från Peter Nordström, men nästjumbon Troja kom tillbaka starkt och lämnade den första perioden med en 2-1-ledning efter mål av Sami Sandell och Niklas Karmhag.

I den andra perioden spädde Mattias Åkesson på till 3-1 med ett powerplay-mål i slutminuten. Dödsstöten kom sedan i upptakten av andra perioden. I powerplay gjorde Niklas Enberg 4-1 varpå skåningen Mattias Persson satte 5-1 bakom Joacim Eriksson i numerärt underläge.

35 räddningar av Bengtsberg

Kanadensaren Ron Pasco, som är inne på sin tredje säsong i Troja-Ljungby, hade assist på 5-1-målet och spelade totalt fram till tre av lagets fem mål.

Peter Nordström blev tvåmålsskytt när han reducerade till 2-5 i powerplay, men trots det insläppta målet var Trojakeepern, HV-lånet Christoffer Bengtsberg, den stora hjälten. Han stoppade 35 av 37 Leksandspuckar.

För Troja var trepoängaren mycket värdefull. Den tar laget ett stort steg närmare Sundsvall alldeles ovanför kvalseriestrecket. Sundsvall förlorade nämligen sin bortamatch för aftonen mot Almtuna, 1-5. Det skiljer nu två poäng mellan lagen.

Leksand leder allt jämt allsvenskan, men har AIK och Växjö hack i häl, fyra respektive fem poäng efter sig.

/
/
/

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.