VIK vill ha klarhet kring Backlund

Efter succén i junior-VM flyttar Mikael Backlund till NHL-klubben Calgary - trots kontrakt med Västerås IK.


JVM-stjärnan Mikael Backlund kallas tillbaka till Nordamerika - trots kontrakt med Västerås.

Nu vill den allsvenska klubben ha klarhet kring reglerna.

– Det är en speciell situation, säger sportchefen Leif Rohlin till TT.

Mikael Backlund kommer inte tillbaka till Västerås (VIK) och hockeyallsvenskan efter junior-VM. Han har redan åkt direkt till sin NHL-klubb Calgary Flames, från vilka han inväntar besked om var han ska spela härnäst - i NHL, farmarligan AHL eller juniorligan WHL.

Västerås skulle kunna sätta stopp för Backlund - Internationella ishockeyförbundets regler är tydliga.

– Varje internationell övergång måste godkännas av tre parter - de två klubbarnas nationella förbund, och spelaren själv, säger Szymon Szemberg, informationschef på det internationella förbundet, till TT.

Västerås skulle därför kunna be Svenska ishockeyförbundet att inte skriva på övergångspapperen.

– Klart att vi är besvikna. Men ingen tjänar på att vi stoppar Mikael. Han blir strandsatt i Kanada, och han har ändå haft svårt att leverera på isen den senaste tiden. Det skulle knappast bli bättre om vi tvingade hit honom, säger Rohlin.

För Västerås innebär det en spelare mindre i truppen. Och klubbens sportchef, Leif Rohlin, vill reda ut vad som gäller för Calgarys möjligheter att kalla tillbaka honom.

– Vi har inte haft något avtal med Calgary, däremot ett kontrakt med Mikael till den sista april. Mikael har i sin tur haft kontrakt både med oss och med Calgary, och vi har ett besked från Calgary att "Mickis" är fri att spela vart han vill den här säsongen. Det är bra om vi får utrett vad som gäller. Det är ju flera klubbar i Sverige som har låneavtal med NHL, och de kan hamna i samma situation.

TT: Har ni pratat med Calgary?

– Ja, jag pratade med dem i söndags, då var deras rekommendation att Mikael skulle spela med oss. Men på onsdagen fick vi ett fax där beskedet var tvärtom. Det vore ju bra att få veta om vi åtminstone har rätt till ersättning, vi blir ju faktiskt en spelare kort nu, säger Rohlin.

Inte heller Backlunds agenter vet vad som gäller.

– Vi håller på att reda ut om Calgary får kalla hem honom. Men realistiskt sett borde det vara fritt fram, säger agenten J.P. Barry till Calgary Herald.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!