Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leksand värvar dansk succémålvakt

- 09/06/2010, 21:09 -

Scanpix

Det blir Patrick Galbraith som blir Leksands nummer ett i målet nästa säsong. Efter att Björklöven inte klarat elitlicensen slog Leksand till och värvade VM-målvakten.- Det är en kille med rätt ambitionsnivå, säger tränaren Niklas Eriksson.

Han hade egentligen kontrakt med Björklöven, men efter att klubben misslyckats med att få elitlicens efter ekonomiska problem kunde Leksand idag göra klart med danske VM-succén Patrick Galbraith.

- Det är en kille med rätt ambitionsnivå och har trots sin unga ålder erfarenhet av spel på hög internationell nivå mot bra motstånd. Vi har tagit referenser från olika tränare han haft genom åren om Patrick både som spelare och person och vi gillar det vi fått höra, säger leksandstränaren Niklas Eriksson i ett pressmeddelande.

24-åringen var den danska nummer ett i VM i maj, där laget tog sig till kvartsfinal. Han hade över 93 i räddningsprocent i turneringen som var hans fjärde VM - men tredje där han vaktat målet.

Fjolårets säsong var hans första i Sverige och han var ett av få utropstecken under Björklövens krissäsong som höll på att sluta med kvalspel. Han räddade 91,2 procent av skotten och hade 2,53 insläppta mål per match.

Till Sverige kom han från Vojensklubben SönderjyskE där han tidigare vunnit två danska mästerskap. Vid det första, 2006, var han bara backup medan han vid det andra, 2009, var den som förde laget till guldet.

Galbraith har ett kanadensiskt ursprung. Hans far George kom till Danmark och Vojens på 70-talet och fick senare danskt medborgarskap och spelade ett par VM-turneringar för Danmark. Även han som målvakt.

Kontraktet med Leksand löper över två säsonger.

Hockeysverige.se