Niklas Eriksson ska lyfta Leksand.
Niklas Eriksson ska lyfta Leksand. - Foto: Rickard Nilsson/BILDBYRÅN

Storsatsande Leksand kräver tålamod

Efter fyra år i allsvenskan har det blivit dags för Leksand att ta sig tillbaka till den svenska hockeyns finrum.


STOCKHOLM. Sedan Leksand med dunder och brak rasade ut ur elitserien 2006 har laget år efter år storsatsat för att ta sig tillbaka till finrummet. Ed Belfour, Pelle Prestberg, Juha Lind, Ric Jackman, Peter Nordström, Martin Bartek och Thomas Rhodin är bara några av spelarna som har värvats in för dyra pengar för att ta laget tillbaka till eliten. Alltid med samma resultat: misslyckande.

Förra året tränades laget av Leif ”Strumpan” Strömberg som dock valde att inte utnyttja sin option att förlänga ytterligare ett år. En tränare utan någon som helst koppling till Leksand. Nu är han ersatt med en Leksandsikon av stora mått. Niklas Eriksson har spelat 17 säsonger i den blåvita tröjan och som som spelare var och med förde upp Leksand i elitserien efter de två tidigare degraderingarna.

– Jag tror att det är såhär, om jag ser det från min horisont. När vi valt att göra den här satsningen som vi har gjort då tror jag att det är väldigt viktigt att ha tränare som känner mycket för föreningen. Jag tycker Leffe gjorde ett bra jobb så jag lägger liksom ingen värdering i det han gjorde. Men det som vi står inför nu tror jag att det är viktigt - att det krävs - att man också har en känsla för föreningen. För att vi har inte de ekonomiska resurerserna som vi haft tidigare och vi måste satsa på ett annat sätt, vi måste jobba långsiktigt, säger Niklas Eriksson och fortsätter:

– Men det här sättet tror jag på och jag tror att det här sättet kommer att ge framgång. Sen måste vi alltid kunna vara med och rekrytera bra spelare och kanske betala bra till bra spelare.

Har medvetet satsat på yngre spelare

Leksand har värvat sju nya spelare och flyttat upp fyra spelare från det J20-lag som vann SM-guld förra året. Tre av nyförvärven är Rögle-spelarna Johan Alcén, Tommy Enström och Stefan Erkgärds. En trio som stod för ganska halvdana insatser hos det Rögle som förra året åkte ur elitserien.

Om Leksands mål är att gå upp i elitserien, blir det inte konstigt att värva spelare som inte fick så mycket speltid i ett lag som åkte ur elitserien förra året?

– Vi har resonerat såhär när vi byggt vårat lag. Dels har vi byggt det genom att plocka upp egna juniorer, de övriga vi plockat in har alla varit i 22-25 års ålder, i det spannet. Och där har vi tittat på spelare som inte riktigt slagit igenom i elitserien men vi tror och vi hoppas att vi kan hjälpa dem att slå igenom i allsvenskan istället. Vi tror ju inte att dessa spelare har nått sin högsta nivå i karriären, i sådana fall hade vi inte värvat dem. Vi ska försöka hjälpa dem att nå den nivån vi tror att de har.

Har ni fått det ni velat under silly season eller är det något du saknar?

– Vi är väldigt nöjda med det laget vi har. Det vi letar efter fortfarande - och det har vi varit tydliga med från start - är att vi vill ha in en center till. Det ska gärna vara en etablerad kille som spelat på hög nivå för vi tror att det är precis den sista pusselbiten som behövs för att det här lagbygget ska vara klart den här säsongen. Det är också en viktig pusselbit för att få de yngre killarna att ha spelare att luta sig mot när det drar ihop sig i vissa matchsituationer och kanske när det är tuffa perioder under en säsong på 52 omgångar. Helt enkelt att kunna ha etablerade spelare som är bra förebilder för de här yngre killarna. Så vi hoppas kunna lösa en center här den närmaste tiden.

"Att ha tålamod är jätteviktigt"

På förlustsidan hittar vi spelare som Pelle Prestberg, Oliver Ekman-Larsson, Joacim Eriksson, Thomas Rhodin och Peter Nordström. Och Niklas håller med om att ”skicklighetsmässigt” är Leksand inte lika bra i år.

– Jag tror ju såhär, att det vi tappar i skicklighet - för det gör vi, jag menar Oliver Ekman-Larsson var Sveriges bästa back i VM, det är ju liksom ingen som når upp till den nivån i allsvenskan - det ersätter vi med annat. Jag ser det här som ett lagbygge, sen vad man har för namn där bak spelar ingen roll utan det är det som står fram på tröjan som är intressant. Vad vi kan prestera som lag.

– Jag och Christer (Olsson) vill ju sätta en lite annan struktur på det här lagbygget mot vad som varit tidigare. Vi vill spela en hockey som är skridskostarkare där vi sätter mer press på motståndarna och tvingar dem till misstag. Sen är det ju möjligt att den här talangen som vi inte har men som vi hade i fjol kommer att avspegla sig i power play och såna special teams, att man inte är lika skicklig där. Det får vi ju se men vi hoppas ju att vi kan bli slagkraftiga på de områdena också.

Ponera att det börjar gå dåligt. Blir det jobbigare för dig att gå på stan här - än om du hade tränat till exempel Luleå - för att du har hjärta för klubben. Eller blir det rent av lättare för att supportrarna har större tålamod med dig då du har gjort så mycket för Leksand som spelare?

– Väldigt svår fråga måste jag säga. Men jag är ingen person som vill gömma mig. Jag tror så här och det kände jag när jag spela också: många pratar om att Leksand är speciellt och så, men har man bara gjort det bästa man kan för laget när man spelade och när man är tränare då kan man alltid gå med högt huvud ändå. Så känner jag och det gäller att vara jäkligt förberedd hela tiden och att göra sitt bästa, och det kommer vi att göra. Vi kommer stöta på motgångar men då måste man ta sig igenom det också.

– Att ha tålamod i det här läget är jätteviktigt och många har sagt att "vad roligt att ni satsar på unga spelare" och ”vad roligt att ni satsar på annat sätt än tidigare”. Men där handlar det ju om att, visst, det är jätteroligt men det krävs resultat också. Har folk tålamod? För det är ju lätt att säga en sak och sen att när det börjar gå lite emot - för det kommer det göra, det gör det för alla lag och vi kanske får tre, fyra raka förluster i serien - vad tycker folk då? Det tycker jag blir spännande att se.

Hockeysverige.se

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.