Västerås stjärnduo Mikael Backlund, längst fram, och Patrik Berglund.
1 av 3
Västerås stjärnduo Mikael Backlund, längst fram, och Patrik Berglund. - Foto: Bildbyrån / Joel Marklund
Berglund spelar i Västerås under NHL-lockouten.
2 av 3
Berglund spelar i Västerås under NHL-lockouten. - Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Backlund säger att trots att spelet är tuffare känner han sig säkrare i NHL.
3 av 3
Backlund säger att trots att spelet är tuffare känner han sig säkrare i NHL. - Foto: Scanpix

NHL-stjärnan rasar mot skräckplexit

NHL-stjärnan Mikael Backlund gästspelar i hockeyallsvenskan – och fasar över de hårda plexiglasen. Nu vill han se att arenorna rustas upp och blir säkrare för spelarna: "I NHL behöver man inte vara orolig för att bli ihjälslagen."


Skräckarenorna

ABB Arena, Västerås.

Nobelhallen, Karlskoga.

Behrn Arena, Örebro.

Gränbyhallen, Almtuna.

Sunnerbohov, Troja-Ljungby.

Nelson Garden Arena, Tingsryd.

FM Mattsson Arena, Mora.

Arena Oskarshamn, Oskarshamn.

Rättelse: Telenor Arena, Karlskrona.

Källa: HockeyAllsvenskan.

VÄSTERÅS. Det hann bara gå en månad av hockeysäsongen innan fjolårets heta debatt om tacklingar mot huvudet blossade upp igen. Mycket av diskussionerna har handlat om respekt mellan spelarna – och nu kommer kritik mot sarg och plexiglas.

Från och med den här säsongen har Hockeyligan förbjudit härdat glas i elitserien och samtliga klubbar uppfyller kravet om de mjukare sorterna akrylat eller polycarbonat.

Men så ser det inte alls ut i hockeyallsvenskan. En granskning som Nyheter24 gjort visar att hela nio allsvenska arenor fortfarande är utrustade med härdat glas. Något som nu Västerås NHL-stjärna Mikael Backlund vill få bort.

– Får man en tackling är det stor skillnad jämfört med i NHL. Där borta svajar det skönt och man behöver inte vara orolig för att bli ihjälslagen, säger Mikael Backlund till Nyheter24.

"Känns som att åka in i en vägg"

Västerås egen hemmaborg ABB Arena är en av de hallar som fortfarande har kvar det hårda glaset.

– Här i "Rocklunda" känns det som att åka in i en vägg. Tyvärr blir det väl så att arenorna inte kommer att rustas upp förrän ni i media tar upp det eller om hockeyallsvenskan bestämmer att det ska ändras. Eller ska det behöva gå så långt att någon gör sig allvarligt illa innan folk förstår?

Vad tror du Calgary skulle tycka om att du spelar på sådana här rinkar?

– Nu är det ju så att jag inte får prata med dem under lockouten, det är reglerna. Men de vet nog inte om att det är så hårda sarger här.

En kostnadsfråga

Hockeyligan drev igenom förbudet mot härdat glas efter krav från elitseriespelarna. Hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall vill också se ett förbud mot detta i allsvenskan – men det kommer ta längre tid.

– För det första är det en kostnadsfråga. Sen ska man komma ihåg att i generellt sett spelar våra lag i kommunala arenor eller så är det andra ägare än klubbarna, så det är inte så att klubbarna ensidigt kan bestämma sig för att bytta plexiglas, säger Sonny Lundwall.

"Det tar nog lite tid"

Svenska ishockeyförbundet har så här långt bara tagit fram rekommendationer i frågan.

– Vi har tagit fram instruktioner för vad man ska tänka på när man bygger eller bygger om en arena. Där rekommenderar vi att inte sätta in härdat glas. Svenska ishockeyförbundet kan inte förbjuda det, men vi rekommenderar det inte, säger Pehr Lundström, som sitter med i förbundets arenagrupp.

Notan för att byta skydd kan landa på runt 800 000 kronor – i bästa fall. Risken finns dock att det nya glaset inte passar den gamla sargen och då krävs en ombyggnation. Att byta både sarg och glas kan kosta mellan två och tre miljoner kronor.

– Det tar nog lite tid, men säkerheten är en viktig aspekt i det vi håller på med. Kan vi öka säkerheten genom bättre material av plexit så är det något som vi tycker är eftersträvansvärt, säger Sonny Lundwall.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!